Romania pierde 200 mil. de euro pe an pentru ca nu recicleaza ambalajele de plastic

Romania pierde 200 mil. de euro pe an pentru ca nu recicleaza ambalajele de plastic


Romania plateste aproape 200 de milioane de euro pe an catre Uniunea Europeana (UE) pentru ambalajele de plastic pe care nu le recicleaza, acestia fiind bani "pe care ii dam pentru ca nu ne facem treaba", a afirmat Raul Pop, expert deseuri in cadrul Asociatiei Ecoteca si co-fondator al Coalitiei pentru Economie Circulara.

"Am avut doi ani de scutire, 60 de milioane de euro, dar oricum, si 120-130 de milioane de euro este foarte mult. Sunt bani pe care ii dam pentru ca nu ne facem treaba", a mentionat Raul Pop, la dezbaterea profesionala Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC): Legea anti-plastic - beneficii pentru mediu, provocari pentru firme.

 

In ceea ce priveste plasticul de unica folosinta, Raul Pop a subliniat ca, desi avem un prim act normativ, Ordonanta 6/2021 care pune bazele pentru ceea ce ar trebui sa urmeze, "nu este suficient".

 

"Mai sunt multe reglementari necesare ca proceduri de lucru, de control, de raportare s.a.m.d. Este un subiect in lucru la Ministerul Mediului si Ministerul Economiei dar, deocamdata, nu am vazut un proiect. In momentul de fata, Ordonanta privind plasticul de unica folosinta creeaza mai degraba un impact moral decat un impact tehnic, masurabil, planificabil - vorbim despre cum impacteaza mediul de afaceri si, atunci, lucrurile cumva mai au nevoie si de niste clarificari suplimentare", a mai spus Raul Pop.

 

In ceea ce priveste sistemul de garantie-returnare, el a precizat ca sectorul de retail este extrem de important.

 

"Mai asteapta niste mici clarificari dar, in principiu, el va intra in functiune de la 1 decembrie 2023, ceea ce inseamna ca mai avem inca un an in care trebuie sa ne descurcam pe partea de protectia mediului si de reciclare ambalaje cu sistemele pe care le avem acum. Nu este neaparat o veste buna din punct de vedere nici ecologic, nici al obligatiilor pe care le are Romania vizavi de niste cantitati care trebuie reciclate sau deviate de la groapa de gunoi, sa mearga mai departe spre reciclare si spre eliminare, spre depozitare", a adaugat Raul Pop.

 

Potrivit acestuia, atunci cand spunem plastic de unica folosinta "ne referim intuitiv la articolele cele mai cunoscute cum ar fi ambalajele de catering sau de luat produse alimentare la pachet, dar vorbim si de sticlele de plastic, de ambalajele compozite gen carton plus plastic plus aluminiu, cum sunt cunoscutele ambalaje pentru lapte sau sucuri".

 

Totodata, el a precizat ca in aceasta categorie mai intra filtre si alte elemente de filtrare pentru produsele din tutun, "mici articole cosmetice cum ar fi betisoarele de urechi, servetelele umede si alte articole asemenea lor".Poti fi interesat si de