Romania nu reuseste sa asigure necesarul propriu de carne de vita
Luni, 13 Noiembrie 2017
Luni, 13 Noiembrie 2017
Romania ar putea hrani, in cazulcarniide vita, o populatie cu 80 de milioane de oameni, dar nu reuseste sa asigure nici macar productia necesara uneia de patru ori mai mici, avertizeaza antreprenorii din domeniul HORECA, care mentioneaza statisticile oficiale despre industriacarnii.
Potrivit Institutului National de Statistica, Romania a importat anul trecut aproape de trei ori mai multacarne fata de cat a exportat, rezultand un deficit comercial decarnede 406,6 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul precedent.
Situatia devine acuta atunci cand vine vorba despre carnea de vita procesata. Romania ocupa locul sapte in privinta exporturilor debovinevii catre piete din afara UE, dar este codasa la livrareacarniiprocesate, strainii preferand sa se ocupe exclusiv de aceasta etapa deoarece conditiile din fermele devacisunt necorespunzatoare din nenumarate motive, recunoscute de oficialii din MinisterulAgriculturii, sustin reprezentantii Red Angus Steakhouse.
In acest context, principala provocare a antreprenorilor romani din domeniul HORECA, precum proprietarii de restaurante, este de a se asigura permanent ca in farfuria clientului va ajunge o friptura de vita de calitate, fara a mai spera, insa, la includerea in circuit al furnizorului roman, atrage atentia Dragos Panait, proprietarul Red Angus Steakhouse.
Dupa o analiza a preferintelor clientilor din ultimii ani, tipul decarnefolosit provine din Australia, SUA si America de Sud. O procuram printr-un distribuitor din Europa. Motivul pentru care am recurs la aceasta formula, de a lua carnea din afara granitelor tarii, este acela ca furnizorii pe care ii avem ne ofera constanta in calitate si in disponibilitatea produselor. Pe piata romaneasca nu am reusit sa identificam un nivel de calitate asemanator cu ceea ce oferim clientilor la acest moment. Se pare ca mentinerea constantei calitatii si disponibilitatii de la o saptamana la alta este, pentru mare parte din furnizorii locali, foarte greu de realizat. Ne dorim in continuare sa identificam un furnizor local, ne-ar scadea si costurile de materie prima cu pana la 30 %, explica Dragos Panait.
Red Angus Steakhouse activeaza de sapte ani pe piata si este un restaurant direct afectat de lipsa serviciilor corespunzatoare din partea furnizorilor romani, in conditiile in care produsul rege al afacerii este antricotul de vita, necesarul lunar este de o tona, iar certificatele de calitate la cele mai inalte standarde sunt absolut necesare.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...