Romania mai are active sapte focare de pesta rumegatoarelor mici

Romania mai are active sapte focare de pesta rumegatoarelor mici


Romania mai avea, vineri, sapte focare de pesta rumegatoarelor mici (PRM) active, dupa ce, in cursul acestei saptamani, au fost stinse 17 focare in judetul Tulcea, potrivit informatiilor remise de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Pe fondul situatiei din Timis, masurile suplimentare si prevazute in Ordinul comun ANSVSA, MAI, MADR vor fi prelungite pentru inca 30 de zile. Va reamintim ca acest ordin permite miscarea ovinelor pe teritoriul Romaniei doar cu acordul scris al directorului executiv al DSVSA teritorial competenta de la nivelul exploatatiei de expediere", a transmis ANSVSA.

 

Institutia atrage atentia asupra activitatilor ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boala la mare distanta de focarele initiale si care pun in pericol eforturile de export.

 

Conform sursei citate, ANSVSA este in permanent contact cu crescatorii de animale, transportatorii si exportatorii, colaborand pentru a limita extinderea bolii si a preveni prejudiciile in sectorul zootehnic.

 

"Orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene. Pesta Rumegatoarelor Mici este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele", se mai precizeaza in comunicat.

 

Pesta Rumegatoarelor Mici este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Mortalitatea in cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.



Poti fi interesat si de