Romania mai are active 37 de focare de pesta rumegatoarelor mici

Romania mai are active 37 de focare de pesta rumegatoarelor mici


Potrivit informatiilor transmise de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Romania mai are 37 de focare de pesta rumegatoarelor mici (PRM) active, dupa ce, in cursul saptamanii trecute, au fost stinse 30 de focare - 21 in judetul Tulcea, opt in judetul Constanta si unul in judetul Ialomita.

Institutia subliniaza ca masurile suplimentare pentru controlul si eradicarea PRM, prevazute in ordinul comun emis de ANSVSA, MADR si MAI, raman valabile, conform Deciziei de punere in aplicare a Comisiei.

 

'Corectitudinea acestor masuri este esentiala, iar responsabilitatea crescatorilor de rumegatoare mici si a operatorilor economici joaca un rol crucial. Prin aplicarea riguroasa a masurilor putem eradica aceasta boala care are un impact semnificativ asupra sectorului zootehnic', a declarat presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

 

Reprezentantii ANSVSA atrag atentia asupra activitatilor ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boala la mare distanta de focarele initiale si care pun in pericol eforturile de export.

 

'Institutia este in permanent contact cu crescatorii de animale, transportatorii si exportatorii, colaborand pentru a limita extinderea bolii si a preveni prejudiciile in sectorul zootehnic. Orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene', se spune in comunicat.

 

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a reactionat rapid la aparitia si evolutia focarelor de pesta a micilor rumegatoare (PMR) in judetele Tulcea, Constanta, Ialomita si Timis, iar rezultatele se reflecta in scaderea numarului de focare. Serviciile veterinare din intreaga tara depun eforturi sustinute pentru a limita raspandirea virusului, aplicand masuri corecte, in conformitate cu legislatia europeana aplicata in toate statele membre.

 

La data de 9 septembrie 2024, Romania inregistra 47 de focare de pesta rumegatoarelor mici (PRM), cu 17 mai putine fata de finele lunii august, cand au fost confirmate 64 la nivel national.

 

Pesta Rumegatoarelor Mici este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Mortalitatea in cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.



Poti fi interesat si de