Romania ia masuri pentru a tine la distanta gripa aviara

Romania ia masuri pentru a tine la distanta gripa aviara


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel national, a unor masuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare in Romania, dupa ce Comisia Europeana a informat despre evolutia in Polonia a 9 focare de gripa aviara, cu subtipul H5N8, inalt patogena.

In acest sens, au fost informati operatorii economici care deruleaza operatiuni de comert intracomunitar cu pasari vii, oua pentru incubatie, produse si subproduse de pasare, despre aparitia si fermele unde evolueaza focarele de gripa aviara in Polonia, informeaza ANSVSA.

 

Totodata, sunt informati si crescatorii de pasari despre situatia epidemiologica aparuta in spatiul comunitar, pentru respectarea masurilor de biosecuritate.

 

"ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinatie, in fermele de pasari vii, oua pentru incubatie, unitatilor care produc, depoziteaza si comercializeaza produse si subproduse de pasare cu origine Polonia, pe teritoriul Romaniei, verificandu-se trasabilitatea produselor si subproduselor de pasare (carne, oua, produse din oua) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a oualor, in sensul de a nu proveni din ferme supuse restrictiilor", se arata in comunicat.

 

De asemenea, sunt verificate documentele insotitoare, care trebuie sa ateste originea si conformitatea loturilor de oua cu cerintele legislatiei Comunitare relevante si respectarea cerintelor generale si specifice de igiena.

 

Institutia monitorizeaza permanent, prin sistemele informatice de alerta (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, aparitia si evolutia focarelor, precum si neconformitatile aparute in comertul intracomunitar cu produse si subproduse de pasare (RASFF), precum si transporturile de pasari vii si de oua pentru incubatie (sistemul TRACES), avand ca destinatie Romania, in cadrul comertului intracomunitar.

 

"Pana la aceasta data nu au fost notificate, prin sistemele mentionate, neconformitati cu privire la pasari vii, oua de incubatie, produse si subproduse din pasare", sustin reprezentantii ANSVSA.

 

De asemenea, in urma discutiilor purtate de presedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, cu conducerea Serviciilor veterinare din Polonia, au fost oferite asigurari ca au fost aplicate toate masurile legale, iar din zonele supuse restrictiilor nu au fost trimise spre comercializare in Romania pasari vii, oua de incubatie, produse si subproduse din pasare.

 

De asemenea, ANSVSA a fost informata de catre Comisia Europeana /Directoratul G – Crisis management in food, animals and plants, despre masurile de protectie si restrictiile impuse in focarele de boala din Polonia.

 

Potrivit sursei citate, in perioada 16-17 ianuarie, experti din cadrul Autoritatii vor participa la Bruxelles, la o sesiune speciala dedicata acestei teme.

 

In urma cu trei zile, Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine, Caprine si Porcine din Romania (ACEBOP) tragea un semnal de alarma in privinta achizitiilor de carne de pasare si oua din Polonia, dupa ce tara a notificat la OIE primul caz de influenta aviara inalt patogena din acest an, stat care nu a mai inregistrat focare din 2017. In numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o raza de 3 kilometri, cu aproximativ 400.000 capete, in regiunile Krasnostawski, Lubartowski si Ostrowski din Polonia.Poti fi interesat si de