Romania este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrala si Balcani

Romania este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrala si Balcani


Cu importuri de 950,5 milioane de euro anul trecut si un deficit de 947,2 milioane de euro, Romania este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrala si Balcani, potrivit unui studiu al Departamentului pentru Agricultura al SUA (USDA).

Analistii estimeaza insa o crestere usoara a productiei de porcine in 2024 urmare a scaderii numarului de focare de pesta porcina africana si spun ca masurile de eradicare a PPA luate prin noua lege a porcului nu vor avea un efect pozitiv semnificativ, potrivit economica.net.

 

Carnea de porc conduce in topul preferintelor consumatorilor, insa majoritatea tarilor din Europa Centrala si din regiunea Balcanilor, inclusiv Romania, nu sunt autosuficiente in ceea ce priveste productia de carne de porc, mai arata datele studiului. Este motivul pentru care importurile din regiune sunt semnificative, dintre toate statele Romania cumparand de peste granite cel mai mult.

 

„Principalii importatori neti de carne de porc din aceasta regiune sunt Romania, Polonia, Republica Ceha, Republica Slovaca si Bulgaria. Desi pesta porcina africana (PPA) ramane o caracteristica predominanta in sectorul porcinelor din Europa Centrala, focarele au scazut, iar industriile din unele state membre si-au sporit investitiile pentru a-si creste oferta si a reduce ponderea importurilor in consum. Pe baza acestei evolutii, se preconizeaza ca productia de porcine din Romania va creste usor in 2024. Deoarece cresterea in gospodariile populatiei joaca un rol foarte important in raspandirea PPA, Guvernul roman a aprobat in aprilie 2023 Legea porcului, care interzice cresterea animalelor in fermele de curte din Romania. Insa ingrasarea ramane permisa in curti, de aceea nu se anticipeaza ca aceasta lege va avea un efect semnificativ asupra eradicarii PPA. In schimb, autoritatile bulgare au pus in aplicare o legislatie care limiteaza cresterea porcilor in curti si sprijina comercializarea. In Bulgaria, situatia din industria carnii de porc se imbunatateste, iar unii producatori de cereale ar fi inceput sa treaca la cresterea porcilor”, spun analistii USDA.

 

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in primele 11 luni ale anului trecut, Romania a importat carne de porc in valoare de 950,5 milioane de euro, cu 28% mai mult decat anul trecut, iar deficitul cu aceasta categorie de produse s-a adancit la 947,2 milioane de euro, fiind cu 28% mai mare decat cu un an in urma.

 

De altfel, carnea de porc este cel mai deficitar produs alimentar din Romania, iar gradul de autosuficienta a scazut, pentru prima data, sub pragul de 50%.

 

La nivel european, in cursul anului 2023, numarul porcinelor sacrificate in abatoarele oficiale a scazut cu 7,36%, declinul fiind raportat  in toate cele 27 de state membre ale UE.

 

In termeni absoluti, cele mai semnificative reduceri raportate de Eurostat au fost inregistrate in statele membre vestice ale UE si, in mod semnificativ, in Spania, Danemarca, Germania, Tarile de Jos, Belgia si Franta.

 

„Intrebarea principala legata de sectorul porcinelor din UE este daca sacrificarile au atins punctul minim in 2023 sau daca declinul va continua in 2024”, spun analistii USDA potrivit carora in 2022 si 2023 productia de purcei a fost redusa cu 10,6%, iar sacrificarile cu 12,0%.

 

„Cu toate acestea, contractia marimii efectivelor a ajuns aproape la un punct mort in 2023, ceea ce reprezinta un semn clar ca ciclul porcinelor a atins punctul minim. Acest lucru este reflectat si de preturile record platite pentru scroafe, purcei si carcase. Directia viitoare a sacrificarilor din UE va fi determinata in principal de oportunitatile de pe piata de export,  motorul de crestere a sectorului suinelor din UE in contextul in care consumul este in declin din 2018”, se mai arata in studiul USDA.



Poti fi interesat si de