Romania detine presedintia Comisiei pentru agricultura a ELEC

Romania detine presedintia Comisiei pentru agricultura a ELEC


Romania detine pentru prima data presedintia Comisiei pentru agricultura si mediu a Ligii Europene pentru Cooperare Economica (ELEC), organism neguvernamental precursor al formarii Uniunii Europene, a declarat pentru AGERPRES, Valeriu Steriu, presedintele acestei comisii din cadrul ELEC.

steriuRomania detine pentru prima data presedintia Comisiei pentru agricultura si mediu a Ligii Europene pentru Cooperare Economica (ELEC), organism neguvernamental precursor al formarii Uniunii Europene, a declarat pentru AGERPRES, Valeriu Steriu, presedintele acestei comisii din cadrul ELEC.

"Romania conduce din 2014 Comisia pentru agricultura a Ligii Europene pentru Cooperare Economica (ELEC), comisie care a fost mult mai putin activa dupa 2005, insa, intre timp, acestei comisii i s-a adaugat si mediul. Este un mandat fara o durata limitata, dar care depinde foarte mult de activitatile care vor fi depuse in perioada urmatoare. Pentru Romania, este o onoare de a ocupa aceasta pozitie, dar si o responsabilitate foarte mare. Dorinta noastra este sa debutam cu dreptul si in anii care urmeaza sa avem un rol foarte important. In trecut, doar tari precum Austria si Franta au detinut presedintia acestei comisii si iata ca acum, pentru prima data, este si o tara din estul Europei. ELEC este un organism neguvernamental cu o varsta foarte mare, fiind precursorul miscarii si al formarii Uniunii Europene", a spus Steriu, preluat de Agerpres.

Acesta a precizat ca, in acest an, vor fi organizate, cel mai probabil, doua reuniuni ale acestei comisii, unde membrii ELEC vor veni cu anumite propuneri ce vor putea fi inaintate organismelor decidente al Uniunii Europene.

"ELEC este foarte activ in special in zona bancara, unde exista un consiliu monetar foarte influent in politicile financiare europene. Din ceea ce inseamna Consiliul Bancar au fost foarte multe propuneri de succes care au influentat politicile, inclusiv adoptarea euro din anii trecuti. Sunt oameni cu o experienta fantastica, care au trecut prin diferite institutii europene si mondiale, cum este presedintele ELEC, baronul Bernard Snoy, care a lucrat ca director pentru Banca Mondiala, dar si in cabinetul ministrului de finante din Belgia, si provine dintr-o familie care a infiintat aceasta organizatie neguvernamentala in anii '40", a explicat Steriu.

Printre obiectivele Romaniei in cadrul acestei comisii se numara si tema dezbatuta marti la BNR privind agricultura si protectia mediului in Europa Centrala si de Est, un altul vizand dezbaterile pe pilonul semnificativ de inverzire inclus in noua

Politica Agricola Comuna, care nu este suficient cunoscut. "Dorim sa avem discutii si pe problema neonicotinoidelor, pentru ca interesul Romaniei si al tarilor din zona este de a continua pe acest demers in agricultura. Pe urma, se doreste echilibrarea platilor intre tari, convergenta sumelor care se ofera. Ne dorim sa avem aceste discutii in viitoarele reuniuni pentru ca avem influenta in zona financiara, dar si sa imbunatatim comunicarea cu fermierii", a adaugat seful Comisiei pentru agricultura si mediu din cadrul ELEC.

Potrivit sursei citate, ELEC numara in jur de 22 de membri din tarile UE, dar si din alte state care nu sunt membre, precum Armenia sau cele din fosta Iugoslavie, fiind foarte activ pe zona bancara.
Liga Europeana pentru Cooperare Economica a organizat, marti, cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei, conferinta "Agricultura si protectia mediului in Europa Centrala si de Est - Contributia lor la cresterea economica si dezvoltarea pietei muncii'.



Poti fi interesat si de