Romania avea in 2021 cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum din UE

Romania avea in 2021 cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum din UE


Cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final al gospodariilor populatiei, in cadrul statelor membre, a fost inregistrat in anul 2021 in Romania, fiind cu 45% mai mic decat media Uniunii Europene, urmata de Bulgaria (44% sub media UE) si Polonia (40% sub media UE), arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Datele INS se refera la indicii nivelului preturilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei in comparatie cu media Uniunii Europene.

 

Astfel, indicii nivelului preturilor exprima cate unitati din aceeasi moneda sunt necesare pentru a cumpara un volum identic de bunuri si servicii in tari diferite, pentru fiecare grupa de bunuri si servicii. In anul 2021, pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final se platesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 144 euro in Irlanda si 55 euro in Romania.

 

In anul 2021, in randul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al preturilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a inregistrat in Irlanda (44% peste media UE), urmata de Danemarca (43% peste media UE), Luxemburg (36% peste media UE) si Suedia (30% peste media UE).

 

In ceea ce priveste indicii nivelului preturilor pentru principalele grupe de bunuri si servicii, potrivit Eurostat, Romania este cel mai ieftin stat membru pentru grupa "Alimente si bauturi nealcoolice" (70%), iar la polul opus se afla Luxemburg avand cel mai ridicat nivel al preturilor pentru aceasta grupa de produse (125%).

 

Totodata, Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupele "Bauturi alcoolice si tutun" (65%), "Imbracaminte si incaltaminte" (77%) si "Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili" (36%), urmata de Polonia, pentru grupele "Bauturi alcoolice si tutun" (72%) si "Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili" (38%).

 

In schimb, Danemarca are cel mai ridicat nivel al preturilor pentru produsele cuprinse in grupa "Imbracaminte si incaltaminte" (133%), iar Irlanda este cea mai scumpa tara din UE la produsele din grupele "Bauturi alcoolice si tutun" (208%) si respectiv "Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili" (194%).

 

Totodata, Romania are cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa "Recreere si cultura" (63%) dintre tarile UE, precum si pentru grupa "Transport" (69%), alaturi de Bulgaria. Bulgaria ramane cel mai ieftin stat membru la articolele de mobilier si echipamente de uz casnic (68%), precum si la serviciile de cazare si restaurante (46%).

 

Pe de alta parte, Luxemburg are cel mai mare nivel al preturilor pentru "Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei" (126%) dintre statele membre. In ceea ce priveste grupa "Transport", Danemarca si Suedia sunt cele mai scumpe tari din UE (128%).

 

Danemarca se detaseaza de restul statelor membre, fiind cea mai scumpa tara la grupa "Recreere si cultura "(141%) si la serviciile de cazare si restaurante (154%).

 

In ceea ce priveste indicii de volum ai Produsului Intern Brut pe locuitor calculati pe baza Paritatii Puterii de Cumparare, Romania, impreuna cu alte cinci state membre (Polonia, Portugalia,Ungaria, Letonia si Croatia), inregistreaza valori ale indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, ce se situeaza in intervalul 70% - 80% fata de media Uniunii Europene.

 

Cea mai mica valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, in anul 2021, a fost inregistrata de Bulgaria, cu 43% sub media UE, iar cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeana a fost inregistrat de Luxemburg, acesta depasind media UE cu 168%. Acest lucru se explica partial prin faptul ca un numar mare de cetateni straini au o pondere mare in forta de munca totala a tarii si contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populatia rezidenta.

 

Programul European de Comparare (PEC) a fost initiat in anii 1970 ca parte componenta a Programului International de Comparare (PIC) si are ca obiectiv compararea in termeni reali a produsului intern brut (PIB) - nivel si structura.Poti fi interesat si de