Romania arunca in fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de hrana
Marti, 19 Octombrie 2021
Marti, 19 Octombrie 2021
"Desi exista un grad de incertitudine in ceea ce priveste datele referitoare la risipa alimentara in Uniunea Europeana, cantitatea de alimente produsa ce este irosita pare sa fie inferioara estimarilor de la nivel mondial. Proiectul de cercetare finantat de Uniunea Europeana estimeaza ca aproximativ 20% din alimentele produse in Uniune sunt irosite. Conform studiilor existente, in Romania se arunca in fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mancare, adica peste 350 de grame de mancare, ceea ce inseamna aproximativ 129 kg/cap de locuitor. Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mancare gatita, 22% fructe, 21% legume si 1% carne. Cea mai mare risipa de hrana se inregistreaza in mediul urban, in timp ce in comunitatile rurale se folosesc metode traditionale de valorificare a resturilor de alimente in gospodarii. In mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel putin doua feluri: costuri economice si costuri de mediu. Donarea de alimente ar trebui incurajata si va ramane permanent un factor esential de reducere a risipei alimentare", a afirmat Dragan.
Oficialul MADR a mentionat ca institutia pe care o reprezinta finanteaza, in prezent, cinci proiecte ce vizeaza reducerea atat a risipei alimentare, cat si gazelor cu efect de sera.
"Este bine cunoscut faptul ca schimbarile climatice si sociale reprezinta provocari actuale si stringente la nivel global si european care impun identificarea si aplicarea unor solutii urgente si adecvate. Ministerul Agriculturii gestioneaza Legea 2017/2016 privind reducerea risipei alimentare si vine cu politici de rotire a culturilor in asa fel incat sa promovam plante care inmagazineaza gazele cu efect de sera. Ministerul finanteaza cinci proiecte care au ca tema reducerea risipei alimentare si reducerea gazelor cu efect de sera, promoveaza strategia pentru o economie circulara in asa fel incat sa folosim tot ceea ce producem si cu un consum de energie al planetei mult mai mic (...)", a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.
In Romania, prin Legea nr. 47/2016, data de 16 octombrie a fost declarata Ziua Nationala a Alimentatiei si a Combaterii Risipei Alimentare. Un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, care evalueaza perceptia populatiei privind risipa alimentara in Romania, produsele de panificatie si mancarurile pregatite acasa sunt cele care au cel mai mare risc de risipa in gospodariile romanilor, desi tendinta de risipire s-a diminuat semnificativ in ultimii ani (2020 fata de 2016) cu 63,8%, respectiv cu 61,11%.
Conform cercetarii, pana la 50% din toata risipa alimentara o produc consumatorii individuali din orase. "Cheltuim pe hrana 40% din venituri, iar 33% - 50% din aceasta ajunge direct in cosul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mancare aruncata intr-o zi de o persoana reprezinta o masa completa, in jur de o jumatate de kilogram", arata studiul citat.
Cu toate acestea, nivelul mediu al risipei in randul consumatorului urban din Romania a scazut la 6,5% in 2020, de la 10,43% in 2016, iar pentru 2030 estimarile arata ca se va atinge obiectivul de reducere cu 50% a risipei alimentare.
Retailerul de mobila Ikea a organizat evenimentul cu tema "One Home, One Planet 2021", in care s-au aflat la aceeasi masa lideri din mediul ONG, de business, academic, administratie publica si reprezentanti ai companiei suedeze.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...