Romania ar putea exporta din nou carne de porc in SUA

Romania ar putea exporta din nou carne de porc in SUA


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu prezinta deficiente de sistem in procesul de inspectie a carnii, potrivit concluziilor preliminare formulate de Serviciul pentru Inspectie si Siguranta Alimentara (FSIS), omologul ANSVSA din cadrul Ministerului american al Agriculturii.

O misiune de audit organizata de expertii din cadrul Ministerului american al Agriculturii a avut loc in Romania in perioada 31 august - 29 septembrie, evaluarea fiind realizata atat online cat si prin vizite in unitati si laboratoare din Romania.

 

Scopul misiunii de audit a fost restabilirea echivalentei sistemului de inspectie a carnii din Romania cu sistemul omolog american, conform comunicatului ANSVSA.

 

'Concluziile preliminare, favorabile, respectiv faptul ca nu au fost identificate deficiente de sistem, au fost prezentate de expertii FSIS in sedinta de inchidere a misiunii, care a avut loc in data de 29 septembrie', se precizeaza in comunicatul ANSVSA.

 

Potrivit sursei, misiunea de audit a fost solicitata de catre ANSVSA in vederea redeschiderii pietei din Statele Unite ale Americii pentru carnea si produsele din carne din Romania.

 

Un proiect de raport al misiunii de audit, care va fi intocmit intr-o perioada de maximum 90 de zile, va fi transmis Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pentru observatii si comentarii.

 

In conditiile in care cele doua parti vor conveni asupra conformarii la cerintele componentelor auditate, FSIS va notifica ANSVSA despre restabilirea echivalentei sistemului de inspectie a carnii, conform comunicatului.

 

Deschiderea misiunii s-a realizat prin intermediul unei platforme de comunicatii in 31 august 2021, in sistem online, la sediul ANSVSA. Auditul a vizat performanta a 6 componente de echivalenta a sistemului veterinar: prezentarea generala a autoritatii competente centrale (ANSVSA) - organizarea, baza legala privind organizarea si administrarea autoritatii competente centrale; legislatia privind acest domeniu (operarea sistemului de inspectie, standardele produselor, etichetarea si manipularea acestora); verificarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a unitatilor din domeniul carnii si al produselor din carne; verificarea elaborarii si implementarii sistemului HACCP (Analiza pericolelor si punctelor critice de control); programul ANSVSA privind testarea reziduurilor de substante chimice/Laboratoarele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din reteaua ANSVSA; programul ANSVSA privind testarea microbiologica, respectiv programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor de origine animala.

 

In perioada derularii misiunii, expertii FSIS au auditat 5 unitati din domeniul carnii si al produselor din carne (abatoare si unitati de procesare) din judetele Timis, Sibiu, Prahova, Bacau si Vaslui, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Prahova si Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.

 

Reprezentantii ANSVSA au insotit expertii FSIS pe tot parcursul desfasurarii misiunii de audit.

 

Misiunea de audit se inscrie intr-o serie de demersuri intreprinse de serviciile veterinare pentru a identifica si deschide noi piete de desfacere pentru produsele romanesti.

 

In contextul actual al evolutiei pestei porcine africane in Romania, redeschiderea pietei SUA, prin exportul carnii procesate termic, este o mare oportunitate pentru producatorii si procesatorii din industria carnii din Romania.



Poti fi interesat si de