Romania a primit marti aprobarea pentru PNDR 2014-2020

Romania a primit marti aprobarea pentru PNDR 2014-2020


Romania a primit marti aprobarea oficiala din partea Comisiei Europene pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 -2020, finantarea totala din partea Uniunii Europene fiind de 8,128 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

tractor0Romania a primit marti aprobarea oficiala din partea Comisiei Europene pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 -2020, finantarea totala din partea Uniunii Europene fiind de 8,128 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Suma aprobata Romaniei prin PNDR 2014-2020 reprezinta 8,18% ca procent din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala - n.r.), cel mai mare dintre cele 24 de programe aprobate marti, potrivit Agerpres.

"Astazi, Comisia Europeana a aprobat 24 programe de dezvoltare rurala (PDR-uri) suplimentare vizand imbunatatirea competitivitatii agriculturii UE, protectia mediului rural si a climei, precum si consolidarea structurilor economice si sociale ale comunitatilor rurale in perioada de pana in 2020. Se estimeaza ca programele adoptate astazi (marti - n.r.) vor crea peste 40.000 de locuri de munca in zonele rurale si aproximativ 700.000 de locuri de formare pentru a incuraja inovarea, transferul de cunostinte, practicile agricole mai durabile si intreprinderi mai puternice in mediul rural. Se pune la dispozitie o finantare in valoare de 27 miliarde de euro din bugetul UE, cofinantata de alte fonduri publice la nivel national/regional si/sau de fonduri private", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, modernizarea exploatatiilor agricole, sprijinul acordat tinerilor agricultori, gestionarea durabila a terenurilor si imbunatatirea infrastructurilor de banda larga se numara printre actiunile prioritare ale programelor nationale si regionale adoptate. Programele aprobate au fost depuse de Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania, Irlanda, Italia, Romania, Spania, Suedia si Regatul Unit.

"(...) Programele adoptate astazi ofera finantare pentru o serie de proiecte dinamice, care variaza de la proiecte de modernizare pentru agricultura si de incurajare a reinnoirii generatiilor in Croatia si Romania, pana la extinderea conexiunilor in banda larga in zonele cu o densitate scazuta a populatiei din Emilia Romagna (Italia - n.r.) si la sprijinul pentru agricultura ecologica in Suedia sau consolidarea gestionarii ecologice a terenurilor la un milion de hectare de teren agricol din Irlanda. Consolidarea bazei de cunostinte a sectorului nostru agricol reprezinta un aspect important al programelor de dezvoltare rurala. Am placerea sa constat ca aproape toate programele aprobate astazi vor sprijini proiecte de inovare din cadrul Parteneriatului european pentru inovare", a declarat, marti, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.

Sprijinul pentru dezvoltare rurala este asa-numitul al doilea pilon al politicii agricole comune, care furnizeaza statelor membre un pachet de finantare UE gestionat la nivel national sau regional in cadrul programelor multianuale cofinantate. In total, sunt prevazute 118 programe in toate cele 28 de state membre, cu sprijin in valoare de 99,6 de miliarde euro din fonduri UE in perioada 2014-2020 prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), aceste masuri fiind cofinantate de finantari nationale, regionale si private suplimentare.

Programele adoptate marti cresc numarul PDR-urilor aprobate pana la 51, ceea ce inseamna ca, pana in prezent, au fost aprobate programe in valoare de peste 62 miliarde de euro (aproximativ 62,4% din buget). Noul Regulament privind dezvoltarea rurala pentru perioada 2014-2020 abordeaza sase prioritati economice, de mediu si sociale, iar programele includ obiective clare care stabilesc realizarile urmarite.

In plus, pentru a coordona mai bine actiunile si pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale si de investitii europene (ESIF), s-a incheiat cu fiecare stat membru in parte un acord de parteneriat in care se prezinta strategia generala pentru investitiile structurale finantate de UE.



Poti fi interesat si de