Romania a participat la cea mai mare conferinta mondiala a ministrilor Agriculturii

Romania a participat la cea mai mare conferinta mondiala a ministrilor Agriculturii


Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Sorin Moise, a participat vineri la Conferinta ministrilor Agriculturii cu tema "Utilizarea durabila a terenurilor: Securitatea alimentara incepe cu solul", organizata online de Ministerul Federal al Alimentatiei si Agriculturii din Republica Federala Germania, potrivit unui comunicat remis de MADR.

Organizata cu o sesiune plenara si cu mai multe ateliere de lucru, evenimentul reprezinta cea mai mare conferinta mondiala a ministrilor Agriculturii, la care au participat aproximativ 70 de ministri ai Agriculturii sau delegati.

 

De asemenea, la eveniment au participat si reprezentanti la nivel inalt din peste zece organizatii internationale, precum Food and Agriculture Organization (FAO), Organizatia Mondiala a Comertului sau Banca Mondiala.

 

In cadrul atelierelor de lucru, ministrii au discutat pe tema sanatatii solurilor, restaurarii solurilor degradate, resurselor funciare limitate si accesului la teren, dar si a asigurarii drepturilor de proprietate.

 

Romania a fost repartizata in cel de-al patrulea atelier, alaturi de Belgia, Columbia, El Salvador, Malta, Oman, Polonia, Seychelles, Somalia, Fondul International pentru Dezvoltarea Agriculturii si Program Alimentar Mondial.

 

In cadrul interventiei sale, secretarul de stat din MADR a explicat ca in Romania sistemul legislativ permite achizitia terenurilor agricole atat in cazul persoanelor fizice, cat si celor juridice.

 

Sorin Moise a aratat ca legislatia romaneasca in domeniu vizeaza asigurarea securitatii alimentare, protejarea intereselor nationale si exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national, comasarea terenurilor agricole in vederea cresterii dimensiunii fermelor agricole si constituirea exploatatiilor viabile economic, descurajarea speculei, asigurarea desfasurarii activitatilor agricole pe termen mediu si lung pe terenul achizitionat si prevenirea fragmentarii exploatatiilor agricole.

 

"Raportat la asigurarea accesului la teren si a drepturilor de proprietate, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale depune toate eforturile necesare cu privire la indeplinirea scopurilor legii aplicabile in domeniul vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan si asigurarea respectarii prevederilor legale in vigoare, referitoare la proportionalitatea masurilor adoptate in concordanta cu interesul general, mentinerea unei distribuiri a drepturilor de proprietate asupra terenurilor agricole care sa permita dezvoltarea de exploatatii agricole viabile pe baza unor consideratii sociale si de amenajare a teritoriului, avand in vedere caracterul specific al terenurilor agricole", a subliniat secretarul de stat, citat in comunicat.Poti fi interesat si de