Romania a importat produse italiene de peste 770 de milioane de euro, in 2022

Romania a importat produse italiene de peste 770 de milioane de euro, in 2022


Romania a importat, anul trecut, produse agricole si agroalimentare din Italia de peste 770 de milioane de euro, in crestere cu 21,5% fata de anul precedent, 82% dintre acestea fiind produse alimentare prelucrate si bauturi.

Potrivit unui comunicat al Agentiei Italiene pentru Comert Exterior, principalele produse alimentare italiene importate in Romania in 2022 au fost lactatele si branzeturile (72,4 milioane euro), dar si cafeaua (69,5 milioane euro) sau produsele de panificatie si patiserie (64,5 milioane de euro).

 

La randul ei, Romania a exportat catre Italia produse agricole si alimentare in valoare de peste un miliard de euro, un avans de peste 25% fata de 2021, Italia fiind prima tara de destinatie a exporturilor romanesti din aceasta categorie (24% din aceste exporturi reprezinta produse alimentare prelucrate si bauturi).

 

In perioada 12 - 14 mai 2023, ICE - Agentia Italiana pentru Comert Exterior, va organiza, in premiera in Romania, salonul Gustul Italiei, in cadrul festivalului international RO-Wine, cu o selectie de specialitati gastronomice italiene si vinuri de exceptie, inclusiv o selectie de prosecco si una de vinuri bio, de la producatori de top din diferite regiuni ale Italiei, unii dintre acestia avand o traditie de peste 120 de ani. Vizitatorii Salonului vor putea descoperi o gama variata de produse deosebit de apreciate, de la vinuri albe, rosii si prosecco, la branzeturi, paste, creme tartinabile, rosii conservate, faina, biscuiti si produse de patiserie standard si biologice, prosciutto si alte preparate din carne, otet balsamic, lichioruri (limoncello si digestive), cafea, ulei de masline extravirgin, orez sau produse din trufe.

 

RO-Wine, aflat la cea de-a opta editie, se va desfasura in incinta Fratelli Studio din Bucuresti, ziua de 12 mai fiind dedicata, in special, reprezentantilor retelelor de retail si HoReCa.

 

„Italia este tara europeana cu cel mai mare numar de produse agroalimentare cu denumire de origine si de indicatie geografica recunoscute de Uniunea Europeana (847), o marturie in plus a calitatii produselor, dar, mai ales, a legaturii puternice intre excelentele agroalimentare italiene si teritoriul de provenienta. Romania este a 17-a piata de desfacere a produselor agroalimentare italiene, fiind depasita in Europa Centrala si de Est doar de Polonia si Republica Ceha”, se arata in comunicatul citat.

 

Italia detine primatul ca tara furnizoare pentru diverse categorii merceologice de produse traditionale precum pastele fainoase, uleiul de masline sau vinurile.

 

Italia este, totodata, cel mai important producator de vinuri la nivel mondial, cu o productie de 49,8 milioane hectolitri, ceea ce reprezinta aproape o cincime din productia mondiala de vinuri, avand totodata peste 560 de soiuri de vita-de-vie inregistrate. In 2022, Romania a importat vinuri italiene in valoare de 34,4 milioane de euro.

 

Agentia Italiana pentru Comert Exterior este agentia guvernamentala italiana care sustine promovarea, facilitarea si dezvoltarea schimburilor comerciale intre Italia si restul lumii, sprijinind internationalizarea societatilor italiene, indeosebi a celor mici si mijlocii, si implementarea activitatii acestora pe pietele externe, promovand totodata atragerea investitiilor straine in Italia. Sediul din Bucuresti isi desfasoara activitatea in Romania din 1969 si are competenta pentru Romania si Republica Moldova.Poti fi interesat si de