Romania a importat 2.500 de tone de carne de porc congelata, in 2023. Cele mai mari cantitati au venit din Chile

Romania a importat 2.500 de tone de carne de porc congelata, in 2023. Cele mai mari cantitati au venit din Chile


In primele doua luni ale anului 2024, Romania a devenit cel mai mare importator de carne de porc congelata din UE. Cantitatile cele mai mari vin din Chile, arata datele Comisiei Europene.

Desi Romania se considera o putere agricola intre tarile membre ale UE cu conditii extrem de favorabile agriculturii, din 9 milioane de porci consumati anual, 7 milioane vin din import. Am importat in ianuarie si februarie, din tari terte, peste 1.100 de tone de carne congelata de porc, fapt atipic pentru perioada aceasta a anului, arata date ale Comisiei Europene, analizate de Economica.net.

 

Spre comparatie, in perioada 2021-2023, tara noastra nu a cumparat deloc porc congelat de peste granitele UE, iar in 2020 importurile au fost de numai 41 de tone de carcasa. De altfel, pentru perioada analizata, vorbim despre un record din punct de vedere al cantitatilor importate din 2007 incoace.

 

Totodata, am devenit si cel mai mare importator din Europa, Romania fiind urmata de Germania care a importat din tari terte 693 de tone de carcasa de porc congelat si Olanda care a cumparat in perioada analizata 600 de tone. In Romania, cele mai mari cantitati au venit din Chile (aproximativ 960 de tone) si Canada (peste 158 de tone), tari de unde tara noastra s-a aprovizionat si in anii trecuti.

 

Mai exact, in 2023, Romania a importat in total 2.500 de tone de carcasa de porc congelat din care 1.600 de tone din Chile, in 2022 importurile totale au fost de numai 47 de tone, aproape in intregime din Marea Britanie, iar cu un an in urma importurile au fost de 48 de tone, tot din Marea Britanie.

 

Cu importuri in valoare de 950,5 milioane de euro anul trecut si un deficit de 947,2 milioane de euro, Romania este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrala si Balcani, potrivit unui studiu al Departamentului pentru Agricultura al SUA.

 

Sursa foto: charles farnandes, Flickr



Poti fi interesat si de