Romania a avut si in 2019 cele mai mici preturi la alimente din UE

Romania a avut si in 2019 cele mai mici preturi la alimente din UE


Romanii au platit si in 2019 cele mai mici preturi din Uniunea Europeana pentru un cos de alimente si bauturi non-alcoolice, respectiv 66% din pretul mediu la nivelul UE, la polul opus fiind danezii care pentru acelasi cos de produse au platit 129% din pretul mediu la nivelul UE, arata datele publicate de Eurostat.

In cazul Romaniei, datele Eurostat pentru anul 2019 sunt identice cu cele din 2018 cand vine vorba de acest cos de alimente si bauturi non-alcoolice comparabile.

 

De asemenea, preturile la bauturi alcoolice si tigari variaza intre 62% din media UE in Bulgaria, 74% in Polonia, 75% in Ungaria si Romania, si pana la 188% din media UE in Irlanda.

 

Cand vine vorba de preturile la restaurante si hoteluri, acestea sunt de trei ori mai scumpe in Danemarca decat in Bulgaria, acesta fiind categoria unde se observa cea mai mare diferenta de preturi intre statele membre. Potrivit Eurostat, in 2019, preturile variau intre 60% sau mai putin din media UE in Bulgaria (45%) si Romania (54%) si pana la 156% din media UE in Danemarca.

 

In schimb, cele mai mici diferente de preturi se inregistreaza in cazul electrocasnicelor, unde preturile variaza intre 91% din media din UE in Polonia si 111% din media din UE in Franta. Aceasta este de altfel si categoria de produse la care preturile din Romania se apropie cel mai mult de media din UE, in 2019 fiind la 97% din media UE.

 

Pe total, cele mai mici preturi din UE se inregistreaza in Bulgaria (53% din media UE) si Romania (55% din media UE), la polul opus fiind Danemarca (141% din media din UE), Irlanda (134%), Luxemburg (131%), Finlanda (127%) si Suedia (121%). Cu alte cuvinte, preturile pentru bunuri si servicii in interiorul UE sunt de trei ori mai mari in cel mai scump stat membru, decat in cel mai ieftin stat membru.



Poti fi interesat si de