Romania a avut printre cele mai mari cresteri ale vanzarilor cu amanuntul, in aprilie

Romania a avut printre cele mai mari cresteri ale vanzarilor cu amanuntul, in aprilie


Volumul comertului cu amanuntul in Uniunea Europeana si zone euro a inregistrat o scadere de 3,1% in luna aprilie 2021, comparativ cu martie, insa statele membre cu cele mai importante cresteri au fost Portugalia (4,3%), Letonia (3,8%), Lituania (3,7%), Slovacia (1,6%) si Romania (1,2%), arata datele publicate de Eurostat.

Eurostat precizeaza ca vanzarile cu amanuntul in UE au fost influentate de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 4,7%, in timp ce vanzarile de alimente au crescut cu 1,1% si vanzarile de combustibili au stagnat.

 

In ritm anual, comertul cu amanuntul in Uniunea Europeana a inregistrat un avans semnificativ de 22,4%, in timp ce in zona euro a crescut cu 23,9%. Chiar daca toate statele membre UE au inregistrat o crestere a vanzarilor cu amanuntul in ritm anual, tarile cu cea mai mare crestere a vanzarilor sunt: Luxemburg (46,1%), Franta (42,1%) si Romania (41,7%) In acest caz, vanzarile cu amanuntul in UE au fost influentate de cresterea puternica a vanzarilor de combustibili, cu 54,3%, si produse non-alimentare, cu 38,6%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari au crescut cu 3,4%.

 

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat anterior ca volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna aprilie 2021 comparativ cu luna precedenta, a crescut cu 5%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna aprilie 2021 comparativ cu luna precedenta, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 1,2%.

 

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, serie bruta, in luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020, a inregistrat o crestere pe ansamblu cu 42,8%. Ca ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere de 38,4%.Poti fi interesat si de