Romania a avut cea mai mare crestere a comertului cu amanuntul din UE, in februarie

Romania a avut cea mai mare crestere a comertului cu amanuntul din UE, in februarie


Volumul comertului cu amanuntul in Romania a urcat cu 11% in februarie, comparativ cu perioada similara din 2019, acesta fiind cel mai puternic ritm de crestere inregistrat in randul statelor membre ale Uniunii Europene, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Comparativ, in zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 3% in ritm anual, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 3,2%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au urcat cu 3,6%, in timp ce vanzarile de combustibili au crescut cu 0,6%, iar cele de alimente, bauturi si tigari cu 3,1%.

 

In februarie, cele mai mari cresteri anuale au fost raportate in Romania (11,9%), Ungaria (11,4%) si Portugalia (8,7%), singura scadere fiind in Slovenia (minus 5,2%).

 

Conform datelor Eurostat, comertul cu amanuntul a crescut cu 0,9% in zona euro si cu 0,8% in UE, in februarie, comparativ cu luna precedenta. Comertul cu amanuntul in UE-28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de alimente, bauturi si tigari au crescut cu 2,1%, cele de produse non-alimentare au urcat cu 0,2%, in timp ce vanzarile de combustibili s-au majorat usor, cu 0,1%.

 

Cele mai mari cresteri lunare in februarie au fost raportate in Estonia (4,4%), Letonia (3,5%) si Portugalia (3%), singurele scaderi fiind in Irlanda (minus 2,7%), Croatia si Polonia (ambele cu minus 0,2%).

 

Romania a raportat un avans de 0,7% in februarie, de la o crestere de 3,7% in ianuarie.Poti fi interesat si de