Romania a ajuns unul dintre principalii exportatori din zona Marii Negre

Romania a ajuns unul dintre principalii exportatori din zona Marii Negre


Romania a ajuns unul dintre principalii exportatori din zona Marii Negre datorita traderilor si depozitarilor, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB), Viorel Marin, la un eveniment organizat de Bursa Romana de Marfuri, cu ocazia prezentarii noului sistem de cotatii de referinta pentru cereale."Producatorii trebuie sa multumeasca si traderilor, dar si depozitarilor care au luat locul Rusiei si Ucrainei, care au cazut pe Marea Neagra si datorita lor Romania a ajuns unul dintre principalii exportatori in zona Marii Negre. Trebuie sa gasim insa mecanisme sa reducem volatilitatea preturilor, iar bursa poate fi unul dintre elementele principale care poate rezolva acest element de management al riscului", a spus Viorel Marin.

viorelRomania a ajuns unul dintre principalii exportatori din zona Marii Negre datorita traderilor si depozitarilor, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB), Viorel Marin, la un eveniment organizat de Bursa Romana de Marfuri, cu ocazia prezentarii noului sistem de cotatii de referinta pentru cereale."Producatorii trebuie sa multumeasca si traderilor, dar si depozitarilor care au luat locul Rusiei si Ucrainei, care au cazut pe Marea Neagra si datorita lor Romania a ajuns unul dintre principalii exportatori in zona Marii Negre. Trebuie sa gasim insa mecanisme sa reducem volatilitatea preturilor, iar bursa poate fi unul dintre elementele principale care poate rezolva acest element de management al riscului", a spus Viorel Marin.


Acesta a precizat ca MADR ar trebui sa-i stimuleze pe fermieri sa isi aduca productia pe bursa prin asigurarea unei protectii in ceea ce priveste pretul, in conditiile in care fermierii au pierdut 30/40% din cauza volatilitatii preturilor si mult mai putin din cauza secetei sau inghetului.

"Orice producator poate veni la bursa sa incheie un contract la termen. Daca el vrea 200 de euro pe tona de cereale, iar vara viitoare pretul scade la 160, ministerul printr-un management al riscului, poate sa finanteze prima de asigurare de hedging a producatorilor. Daca nu se face ceva care sa stimuleze sa vina productia pe bura nu se va lucra pe bursa. Fermierii vor face contracte cu cei care sunt aproape de ei. Trebuie sa-i stimul?m pe fermieri sa vina pe bursa pentru ca le putem asigura protectia la preturi. MADR sa subventioneze mecanismele de management al riscului", a explicat Marin.




Poti fi interesat si de