Romania, sperietoare pentru britanici in alerta de pesta porcina africana

Romania, sperietoare pentru britanici in alerta de pesta porcina africana


Marea Britanie sporeste masurile de prevenire a pestei porcine africane, iar tara noastra reprezinta una dintre cauze.

Guvernul britanic a ridicat nivelul de risc al pestei porcine africane (PPA), de la “scazut” la „mediu“, din cauza inrautatirii biosecuritatii in Polonia, Romania, Ungaria, Republica Ceha si Belgia, in conditiile in care cazuri noi sunt raportate in mod constant.

 

Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale (Defra) a lansat un avertisment cu privire la riscurile pe care le reprezinta miscarea produselor din carne contaminate, provenite din tari in care exista focare active de pesta porcina africana. Prin intermediul acestora se poate raspandi virusul la populatia de porcine din Marea Britanie. Cele mai expuse sunt fermele domestice cu biosecuritate scazuta.

 

Reprezentantii Defra sustin ca este urmarirea produselor din carne care nu sunt fabricate comercial, precum carnatii de casa si sunca, este dificil de realizat in Uniunea Europeana, din cauza liberei circulatii a persoanelor si a produselor.

 

Turistii, dar si vanatorii si transportatorii, sunt considerati factori mari de risc in raspandirea bolii. Din toate statele membre, Romania reprezinta cea mai mare amenintare, potrivit documentului. "O mare ingrijorare este legata de zona in care exista un numar mare de porci domestici care au fost infectati, insa doar cateva cazuri la mistret, ceea ce sugereaza faptul ca transmiterea se face si pe alte cai, existand probleme in ceea ce priveste biosecuritata. Doar Romania se afla in aceasta situatie", se mentioneaza in raportul Defra.

 

Populatia de porci din Marea Britanie este formata din aproape 4 milioane de capete, in ferme comerciale de porci, in acest moment riscul aparitiei unui focar fiind de 20%.



Poti fi interesat si de