Romania, nemultumita de propunerea privind viitorul buget pentru agricultura al UE

Romania, nemultumita de propunerea privind viitorul buget pentru agricultura al UE


Alexandru Potor, MADR: Scaderile de buget pe dezvoltare rurala vor adanci disparitatile intre statele membre.

Scaderile de buget din viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) pe dezvoltarea rurala sunt drastice si vor adanci si mai mult disparitatile intre statele membre cele mai dezvoltate si cele mai putin dezvoltate, a atentionat, vineri, intr-o conferinta de specialitate organizata in cadrul Forumului Eurosfat 2018, Alexandru Potor, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

 

"Vizavi de dezvoltarea rurala, scaderile de buget de pana la 15%, pe care le consideram drastice, vor avea ca efect adancirea disparitatilor intre statele membre cele mai dezvoltate si mai putin dezvoltate.  Prin urmare, noi solicitam buget consistent pe dezvoltare rurala, cu o rata de cofinantare. Pe de alta parte, suntem constienti ca trebuie si vom face tot efortul sa stimulam finantarea mai consistenta pe partea cercetarii si inovarii in agricultura. In momentul de fata, exista o disparitate intre felul in care sursele financiare pe parte de cercetare si inovare sunt distribuite la nivel european", a spus secretarul de stat din MADR.

 

Acesta a sustinut, totodata, ca unul dintre subiectele delicate pe viitoarea Politica Agricola Comuna este plafonarea platilor, lucru cu care Romania nu este de acord. "Pentru viitoarea Politica Agricola Comuna ne propunem cateva masuri care sa atraga tinerii in sectorul agricol si sectoarele conexe. Ne dorim, alaturi de statele membre, sa avem o finantare suficienta pentru a raspunde provocarii actuale si noilor solicitari care se intrevad. Ne dorim ca, prin Politica Agricola Comuna, sa avem o politica comuna. Un alt obiectiv este o convergenta reala a platilor directe. Am remarcat cu satisfactie, ca si prin comunicarea din 29 noiembrie, dar si in cele mai recente, Comisia ramane la pozitia de a sustine aceasta convergenta. Ne dorim si facem simulari asupra acestui proces si sa vedem in mod real care vor fi cifrele pe care fermierii le vor avea la dispozitie. Inca un motiv de satisfactie este continuarea pe platile directe pe suprafata. O parte delicata este legata de plafonare. Romania nu sustine ideea unei plafonarii obligatorii a platilor. Plafonarea obligatorie nu va trebui sa fie prinsa in pachetul care va gestiona viitoarea Politica Agricola Comuna", a afirmat Potor.

 

Vineri, Mihail Dumitru, director general adjunct Directoratul General Agricultura si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene (CE), a afirmat ca Romania nu va pierde pe partea de plati directe din bugetul de 20,13 miliarde de euro alocat prin Politica Agricola Comuna (PAC) post 2020, dar va exista o pierdere pe dezvoltare rurala, dar care ar urma sa fie compensata din bugetul national.

 

"Pentru Romania, ca si noi, si in celelalte state membre exista efecte ale acestei reduceri bugetare. Romania face parte dintre statele in care nivelul platilor pe hectar este inca sub media Uniunii Europene. Datorita propunerii de continuare a convergentei externe, adica de egalizare a acestor plati, Romania nu pierde pe partea de plati directe, pe Pilonul I. Exista o pierdere, o reducere, care se compenseaza prin contributia nationala suplimentara pe parte de dezvoltare rurala. Bugetul total PAC al Romaniei, in urmatoarea perioada, este de 20,13 miliarde de euro. Principalele elemente ale noii PAC sunt: simplificarea si modernizarea politicii, reechilibrarea responsabilitatilor intre Bruxelles si statele membre, sprijinul sa se bazeze pe performanta, distribuirea mai echitabila a platilor directe si o ambitie crescuta in materie de protectia mediului si clima", a precizat Dumitru.

 

Europuls - Centrul de Expertiza Europeana, organizeaza, la Bucuresti, cea de-a sasea editie a Forumului Eurosfat, eveniment ce isi propune o discutie ampla, axata pe viitorul Romaniei, Uniunii Europene, si Romaniei in Uniunea Europeana. Organizatorii aduc, astfel, in prim plan o dezbatere despre contributia Romaniei la relansarea proiectului european si pasii de urmat pana, dar si dupa Summitul de la Sibiu din mai 2019.



Poti fi interesat si de