Romania, verificata de OIE pentru mentinerea statutului de tara libera de pesta porcina clasica

Romania, verificata de OIE pentru mentinerea statutului de tara libera de pesta porcina clasica


O misiune formata din patru experti ai Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE), se va afla in Romania, in perioada 20 – 23 ianuarie a.c., pentru a evalua modul in care tara noastra respecta prevederile relevante ale Codului terestru de sanatate animala pentru mentinerea statutului de tara libera de pesta porcina clasica (PPC), anunta un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Nationala (ANSVSA).

Scopul misiunii este de a evalua modul in care au fost implementate recomandarile misiunii OIE anterioare, din luna mai a anului 2017, in urma careia Romania a fost recunoscuta oficial ca tara libera de pesta porcina clasica (PPC).

 

Misiunea de audit va incepe la sediul ANSVSA, ulterior expertii internationali se vor deplasa in judetele Vaslui, Buzau si Tulcea.

 

Expertii misiunii vor evalua sistemul de supraveghere existent pentru PPC fiind vizate mai multe aspecte, dintre care mentionam: sistemul de detectie timpurie, nivelul de biosecuritate si masurile de control aplicate pentru depistarea prezentei virusului si preventia raspandirii virusului in caz de suspiciune sau confirmare a pestei porcine clasice in exploatatiile nonprofesionale.

 

De asemenea, expertii OIE vor efectua vizite pe teren, la exploatatii comerciale si in special exploatatii nonprofesionale, abatoare, posturi de inspectie la frontiere si fonduri de vanatoare, pentru a evalua modul in care sunt aplicate normele de biosecuritate si gestionarea procedurilor de informare, supraveghere si inspectie.

 

Echipa de experti OIE va fi insotita de reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor pe toata perioada misiunii, se mai arata in comunicatul ANSVSA.Poti fi interesat si de