Romania, lider in UE la cresterea consumului in ultimii ani

Romania, lider in UE la cresterea consumului in ultimii ani


Consumul individual efectiv (AIC), un indicator al nivelului bunastarii gospodariilor, a inregistrat modificari in majoritatea statelor membre UE in ultimii trei ani, insa cea mai importanta crestere a fost inregistrata in Romania, de la 74% din media UE in 2018, pana la 80% din media UE in 2020, arata datele publicate de Eurostat.

Alte state UE unde consumul individual efectiv per capita a crescut in ultimii ani sunt Danemarca, Polonia, Ungaria, Lituania si Bulgaria.

 

Pe de alta parte, cele mai semnificative scaderi ale consumului individual efectiv per capita raportate la media din UE s-au inregistrat in Spania (de la 92% in 2018 pana la 85% in 2020) si Luxemburg (de la 152% pana la 145%), urmate de Malta, Irlanda, Grecia si Italia.

 

In anul 2020, consumul individual efectiv (AIC) per capita varia intre 61% din media UE in Bulgaria si 145% din media UE in Luxemburg. Noua state membre UE au avut un consum per capita mai mare decat media din UE in 2019 si restul de 18 state membre au fost sub media din UE. Italia, Lituania, Irlanda, Spania, Portugalia, Polonia, Cehia, Romania si Estonia au un consum per capita cu pana la 25% sub media din UE.

 

Dupa acest indicator, Romania se situeaza inaintea altor state membre precum Letonia, Grecia, Slovacia, Ungaria si Croatia, care au un consum per capita cu pana la 35% sub media din UE, si a Bulgariei, cu un consum per capita cu 39% sub media din UE.

 

In varianta mai cunoscuta de masurare a nivelului de trai, calculata in PIB per capita la paritatea puterii de cumparare standard (PPS), in 2020 Romania avea un PIB per capita de 72% din media UE, in crestere fata de 70% din media UE in anul 2019. Dupa acest indicator, Romania devanseaza Letonia, Slovacia, Croatia, Grecia si Bulgaria.

 

In 2020, un numar de 10 state membre UE aveau un PIB per capita exprimat in PPS mai mare decat media din UE, in frunte fiind Luxemburg cu un PIB per capita exprimat in PPS cu 163% peste media din UE. La polul opus este Bulgaria cu un PIB per capita exprimat in PPS cu 45% sub media din UE.

 

Desi PIB-ul pe cap de locuitor este deseori folosit ca indicator al nivelului de bunastare al tarilor, acesta nu este in mod necesar un indicator adecvat pentru nivelul de trai efectiv al gospodariilor. Pentru acest din urma scop, un indicator mai bun poate fi consumul individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor. Acesta din urma consta in bunuri si servicii efectiv consumate de persoane, indiferent daca bunurile si serviciile respective sunt achizitionate si platite de gospodarii, de Guvern sau de institutii fara scop lucrativ. La efectuarea comparatiilor internationale ale volumului, AIC este adesea considerat ca fiind masura cea mai potrivita, deoarece nu este influentat de faptul ca organizarea unor servicii importante consumate de gospodarii, precum serviciile de sanatate si de educatie difera mult de la o tara la alta.

 Poti fi interesat si de