Romania, in pericol de dezangajare de fonduri de circa 15 milioane de euro din Programul Operational de Pescuit

Romania, in pericol de dezangajare de fonduri de circa 15 milioane de euro din Programul Operational de Pescuit


Romania risca sa piarda in acest an in jur de 15 milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operational de Pescuit (POP) 2007-2013 din cauza lipsei asigurarii cofinantarii proiectelor de catre beneficiarii privati.

cumpanasoiu-euro1Romania risca sa piarda in acest an in jur de 15 milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operational de Pescuit (POP) 2007-2013 din cauza lipsei asigurarii cofinantarii proiectelor de catre beneficiarii privati.


"Anul acesta suntem in pericol de dezangajare de fonduri din Programul Operational de Pescuit, mai ales din cauza faptului ca beneficiarii privati nu au putut asigura cofinantarea. Noi facem estimari in fiecare luna si speram ca aceste sume cu risc de dezangajare sa scada, dar acum suntem undeva la 15 milioane de euro, bani care se pot pierde in acest an. Poate la prima vedere nu par bani foarte multi, dar pentru noi, pentru ca vorbim de un program operational mic, reprezinta bani foarte multi", a declarat pentru Agerpres Ciceronis Cumpanasoiu, directorul general al Autoritatii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.

Acesta a precizat ca reprezentantii AM-POP au avut anul acesta doua intalniri cu beneficiarii privati pentru discutarea problemelor pe care le intampina si reducerea riscului de dezangajare de fonduri, considerand ca bancile ar trebui sa fie mult mai deschise fata de aceste proiecte.

"Anul acesta am avut doua intalniri cu beneficiarii pentru a discuta despre problemele pe care le intampina, iar cea mai mare problema este cofinantarea. Din acest motiv am initiat anul acesta o lege care ne permite sa dam avansuri de 40% din suma totala a proiectului sau de a face plata la factura. Din pacate si obtinerea acestor garantii pentru avansuri este foarte greu de obtinut. Consider ca va trebui gandit un sistem special cu bancile, sa gasim o solutie ca bancile sa fie mai deschise astfel incat beneficiarii privati sa poata asigura cofinantarea pentru ca noi lucram cu peste 90% beneficiari privati. In opinia mea am putea sa luam o initiativa la nivel guvernamental, pentru ca avem doua banci la care statul este actionar majoritar, si sa facem pachete atractive pentru banci. Am convingerea ca si celelalte banci vor veni de a doua zi pentru ca nimeni nu-si poate permite sa renunte la 50 miliarde de euro fonduri europene, in conditiile in care numai din comisioane se poate castiga foarte mult", a afirmat Cumpanasoiu.

Seful AM-POP din Ministerul Agriculturii considera ca Romania nu a avut experienta necesara pentru implementarea acestui program, POP 2007-2013, dar nici mediatizarea pe care ar fi merita-o, iar din 2012 pana in iunie 2013, fondurile europene au fost blocate de catre Comisia Europeana si nu au mai fost rambursate sumele cheltuite.

"In opinia mea, programul a inceput greu, nu am avut experienta necesara si nici modul in care s-a lucrat pe acest program operational nu a fost cel dorit, iar cel mai mare necaz a fost ca fondurile au fost blocate de Comisie pana in iunie 2013 si Romania nu a mai primit bani. Din nefericire cred ca nu s-a facut nicio o mediatizare suficienta a programului astfel incat lumea sa vina la contractare. Daca la inceputul anului 2013 aveam un grad de contractare, undeva pana in 50%, acum am reusit sa contractam tot si suntem 100%. Din pacate, din cauza lipsei de contracte din anii precedenti sufera acum absorbtia si nu avem decat 41% grad de contractare la ora aceasta, adica undeva peste 107 milioane de euro", a adaugat Cumpanasoiu.

Reprezentantul AM-POP considera ca programul POP 2007-2013 si-a atins scopul "intr-o buna masura" pentru ca au fost infiintate in Romania cateva unitati de succes, care sunt bine gestionate.
"Cred ca Programul Operational pentru Pescuit si-a atins scopul intr-o buna masura pentru ca aceasta este singura forma de finantare a sectorului. Pescuitul nu are subventii nicaieri in UE pentru ca sunt considerate ajutoare de stat, iar programul reprezinta singura modalitate prin care sectorul poate primi niste bani. O informare pe care am primit-o recent de la Bruxelles ia in discutie pierderile pe care statele UE le are cu Rusia si se discuta despre alocarea unor compensatii. Romania nu va lua pentru ca nu are schimburi pe pescuit cu Rusia", a mai adaugat directorul general al AM-POP.

Potrivit datelor MADR, pana in prezent, din totalul sumelor alocate pentru intreaga perioada de programare 2007 - 2013 Romania a reusit sa angajeze prin POP o suma de 271,2 milioane de euro ceea ce reprezinta un grad de angajare al fondurilor alocate de aproximativ 104% pentru intreaga perioada de programare 2007-2013 si sa efectueze plati in valoare totala eligibila de 107,16 milioane de euro, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de aproximativ 41%.

Pentru perioada de programare 2007-2013, Programului Operational de Pescuit din Romania i-a fost alocat un buget de 261,575 milioane de euro din care 196,181 milioane de euro reprezinta contributia Fondului European pentru Pescuit (FEP).

FEP este instrumentul financiar al Uniunii Europene destinat dezvoltarii sectorului pescuitului in atingerea obiectivelor stabilite prin reforma Politicii Comune de Pescuit.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a organizat, in perioada 15-18 octombrie 2014, o vizita la beneficiari ai proiectelor finantate din Programul Operational pentru Pescuit (POP) 2007-2014 din judetele Calarasi, Tulcea si Constanta, acestea fiind identificate ca exemple de buna practica.



Poti fi interesat si de