Romania, dependenta de importurile de carne de porc si alte produse alimentare

Romania, dependenta de importurile de carne de porc si alte produse alimentare


Romania, singura putere agricola intre tarile membre ale UE cu conditii pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, este dependenta de importuri masive de produse agroalimentare de stricta necesitate, pana la limita de a ne afecta grav securitatea alimentara, iar carnea de porc este doar unul dintre acestea, sustine presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR), Daniel Botanoiu.

"Neavand sectorul zootehnic dezvoltat, suntem obligati sa "importam" produse alimentare de la partenerii europeni, dar si de pe piete terte. Asta a facut ca si in anul agricol 2021/2022, Romania sa realizeze un deficit comercial foarte mare, ceea ce denota o dependenta neta a Romaniei de importul de produse agroalimentare, in special: carne de porc, taiata si in viu. Acest lucru imprima riscuri majore cu privire la securitatea alimentara si nu numai. Uneori cu privire la agricultura suntem captivati de anumite realizari, in realitate, problemele noastre, atat din punct de vedere cantitativ, calitativ si valoric cand vorbim de productia agroalimentara, raman extrem de grave, din cauza eficientei economice scazute in ansamblul ei", a declarat presedintele AFR.

 

Acesta a subliniat ca situatia balantei comerciale pe produse agroalimentare trebuie tratata serios, astfel incat, sa poata fi rezolvate doua paradoxuri cu care se confrunta Romania. "Realizam recorduri la unele culturi agricole, ocupand primele locuri in Europa, dar suntem dependenti de importurile de produse alimentare pana la limita de a ne afecta grav securitatea alimentara. De asemenea, Romania este singura putere agricola intre tarile membre ale UE cu conditii pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, dar dependenta de importuri masive de produse agroalimentare de stricta necesitate", a mentionat Botanoiu.

 

Potrivit sursei citate, numarul porcilor crescuti anul trecut in fermele romanesti a fost de 17 ori mai mic decat in anii de dinainte de Revolutie si de 7 ori fata de anul 2000, iar acest lucru se vede in balanta comerciala in conditiile in care Romania importa anual carne de porc de peste 750 milioane de euro.
"Doar circa 750.000 de porci au fost crescuti in anul 2022 in fermele romanesti. De 17 ori mai putin decat in anii de dinainte de Revolutie si de 7 ori mai putin decat in 2000. Ce s-a intamplat, in ultimele trei decenii, cu aceasta ramura a zootehniei care odinioara hranea o tara intreaga? Esecul statului in lupta impotriva pestei porcine e doar ultima dintr-o lista lunga de cauze. Efectul: importuri masive de carne de porc in situatia in care suntem primii producatori de porumb boabe la nivel european. De asemenea, doar o cincime din carnea de porc pe care au cumparat-o romanii in 2022 a provenit din fermele din Romania. Iar din acesti 20%, doar jumatate sunt animale nascute si crescute in Romania, restul fiind importuri de animale vii. Calculul nu acopera si suinele crescute in gospodarii pentru consum propriu sau cele vandute la negru; cifra acestora este, oricum, in scadere in ultimii ani", arata presedinte AFR in analiza sa privind piata porcului din Romania.

 

Acesta considera ca deciziile politice luate cu intarziere si, de multe ori, nu in concordanta cu realitatea, continua sa lase o amprenta negativa asupra acestui sector important din zootehnie.

 

"Consumul de carne de porc a crescut usor, dar nu din productie autohtona. Importurile de carne de porc nu duc decat la plata fermierilor din alte state. Este surprinzator pentru ca, daca va uitati la statistici, la ce importam, la deficitul balantei de plati si asa mai departe, pe locul unu la partea de produse alimentare este de departe carnea de porc. Dupa aparitia pestei porcine africane in fermele din Romania, importul de carne de porc a crescut de la 290.000 de tone, cat era in 2017, la aproape 500.000 de tone in 2019, iar in 2022, la 750.000 de tone asa cum reiese din datele Institutului de Statistica", a mai spus el.

 

In opinia sa, efectivele de animale au scazut in ultimul deceniu pentru toate speciile, Romania consemnand intre anii 2012 si 2022, unele dintre cele mai mari declinuri procentuale ale populatiei de porcine. Pe de alta parte, Comisia Europeana este decisa si actioneaza ferm pentru reducerea numarului de bovine, porcine si de alte animale crescute in ferme in UE.

 

Fermele care produc viermi si insecte pentru consum uman vor avea parte de subventii tot mai generoase, a anuntat Bruxellesul, in detrimentul clasicelor ferme in care sunt crescute animale precum porcii sau pasarile, avertizeaza Botanoiu.

 

"Este o tendinta descrescatoare ce se poate observa in ultimul deceniu la nivelul UE, Romania consemnand intre 2022 si 2012 unele dintre cele mai mari declinuri procentuale ale populatiei de porcine. Populatia de porci a scazut in 2022 cu 5,9% in UE, Romania consemnand al treilea cel mai mare declin procentual dintre tarile blocului comunitar, de 34,9%, dupa Slovacia - 39,74% si Lituania - 36,28%. Romania a pierdut intr-un deceniu 1,8 milioane de porci, de la 5,2 milioane de animale in 2012 ajungand la 3,4 milioane in 2022", a punctat presedintele AFR.

 

Pe de alta parte, Botanoiu a mentionat ca in timp ce numarul de purcei a scazut constant, pretul a crescut, incepand cu luna noiembrie 2022: de la 53 euro (pret de bursa, fara transport si marja producatorului) in noiembrie 2022, a ajuns la aproape 78 euro in februarie 2023, 86 euro in martie pana la o medie europeana de aproape 88 euro, dar adaugand transportul si marja producatorului, pretul depaseste 115 euro/cap.

 

"Statele membre mari producatoare de purcei, printre care amintim Germania, Olanda sau Danemarca, si-au schimbat politica. Unele au redus numarul de purcei, altele prefera sa creasca si sa livreze, mai ales pe piata asiatica. Romania este net importatoare de purcei si in curand nu va mai avea de unde sa cumpere. Septelul de scroafe s-a redus drastic datorita pestei porcine africane. Pentru a ne produce singuri 80% din purcei, avem nevoie de ferme mari cu 3.000-5.000 de scroafe. O prioritate pentru guvernantii nostri ar trebui sa fie incurajarea investitiilor in fermele de reproductie. Avem un minus urias care va fi greu de recuperat, sunt necesari multi ani in acest sens. Din nefericire, investitorii nu au incredere sa investeasca in ferme de reproductie", a concluzionat presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR), Daniel Botanoiu.



Poti fi interesat si de