Romania, cel mai ieftin stat din UE la alimente si bauturi nealcoolice in 2023
Luni, 20 Ianuarie 2025
Luni, 20 Ianuarie 2025
Conform INS, care are la baza datele Eurostat, Romania era in 2023 cel mai ieftin stat din UE pentru grupa "Alimente si bauturi nealcoolice" (75%), urmata de Polonia si Slovacia (82%), in timp ce la polul opus se afla Luxemburg (125%) si Danemarca (123%).
In anul 2023, pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final se platesc 100 de euro la nivelul UE, iar la cele doua extreme, 145 euro in Danemarca, respectiv 59 euro in Bulgaria.
Cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final al gospodariilor populatiei, in cadrul statelor-membre, a fost inregistrat in Bulgaria, fiind cu 41% mai mic decat media UE, urmata de Romania (39% sub media UE).
In anul 2023, in randul statelor-membre ale UE, cel mai ridicat nivel al preturilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a inregistrat in Danemarca (45% peste media UE), urmata de Irlanda (37% peste media UE), Luxemburg (34% peste media UE) si Finlanda (24% peste media UE).
Totodata, Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupele "Bauturi alcoolice si tutun" (69%), "Imbracaminte si incaltaminte" (82%) si "Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili" (38%), urmata de Polonia, pentru grupa "Bauturi alcoolice si tutun" (77%) si de Croatia pentru grupa "Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili" (44%).
In schimb, Danemarca are cel mai ridicat nivel al preturilor pentru produsele cuprinse in grupele "Imbracaminte si incaltaminte" (130%) si respectiv "Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili" (189%) , iar Irlanda este cea mai scumpa tara din UE la produsele din grupa "Bauturi alcoolice si tutun" (208%).
De asemenea, Romania are cel mai scazut nivel al preturilor dintre tarile UE, pentru grupa "Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei" (72%), urmata de Bulgaria (74%). De altfel, Bulgaria ramane cel mai ieftin stat membru pentru grupele "Transport" (71%) si servicii de cazare si restaurante (52%), in timp ce Romania inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa "Recreere si cultura" (64%).
Danemarca este cea mai scumpa tara din UE la grupele "Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei" (125%), "Transport" (126%), "Recreere si cultura" (137%) precum si la serviciile de cazare si restaurante (152%).
La indicele de volum al PIB/cap de locuitor, Romania inregistreaza o valoare, calculata pe baza PPC, care o situeaza la nivelul de 78% fata de media UE, urmata de Polonia si Ungaria cu 77%.
Cea mai mica valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, in anul 2023, a fost inregistrata de Bulgaria, cu 36% sub media UE, iar cel mai ridicat nivel a fost consemnat de Luxemburg, acesta depasind media UE cu 137%.
Programul European de Comparare (PEC) a fost initiat in anii 1970 ca parte componenta a Programului International de Comparare (PIC) si are ca obiectiv compararea in termeni reali a produsului intern brut (PIB) - nivel si structura.
"Pentru a realiza comparatii ale produsului intern brut, ale componentelor PIB-ului si ale nivelurilor preturilor, pe total Uniune Europeana si pentru fiecare stat membru, sunt calculate paritatile puterii de cumparare (PPC), indicatori care elimina efectele diferentelor de nivel al preturilor dintre tari. Astfel, cand datele statelor membre referitoare la componentele PIB-ului sunt convertite intr-o moneda comuna utilizand PPC, atunci aceste date sunt evaluate la acelasi nivel de pret si reflecta doar diferentele de volum de marfuri si servicii achizitionate de catre tarile comparate. La Programul European de Comparare (PEC) participa statele membre ale Uniunii Europene (UE), tarile membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Norvegia si Elvetia), tarile candidate (Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia). Rezultatele PEC sunt calculate si diseminate de catre Oficiul de Statistica al Uniunii Europene (Eurostat) de doua ori pe an, in lunile iunie si decembrie", precizeaza INS.
Datele privind puterea de cumparare in Romania in raport cu tarile Uniunii Europene au fost calculate de Eurostat in luna decembrie 2024, atat pe baza preturilor de consum colectate de tarile participante pentru un nomenclator comun de marfuri si servicii comparabile, selectate ca reprezentative pentru modelele de consum din cele 36 de tari europene, cat si pe baza datelor privind elementele de cheltuieli ale PIB si a altor informatii de baza transmise conform Regulamentului (CE) nr. 1445/2007.
In timp ce cererea ramane incerta din cauza fluctuatiilor macroeconomice si a schimbarilor de nat...
Ce isi doresc consumatorii astazi? Diversitate! Un consumator obisnuit isi schimba preferintele d...
Interdictia, care include de asemenea produsele procesate si neprocesate, vine dupa ce Organizati...