Romalimenta cere masuri aspre in cazul pestelui braconat

Romalimenta cere masuri aspre in cazul pestelui braconat


Scandalul pestelui cu mercur, braconat din Spania, Italia si Franta si care urma sa fie vandut in Romania, continua sa produca efecte. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, le cere consumatorilor prudenta atunci cand cumpara peste.

Romalimenta recomanda, prin intermediul unui comunicat, ca populatia "sa consume peste si produse din peste din magazine autorizate, de la branduri consacrate din piata, companii care confera garantii prin standardele lor de calitate, si sa reclame orice situatie in care legea si respectul fata de consumatori sunt inculcate. "

 

Romalimenta, organizatie reprezentativa a industriei alimentare, grupeaza sectoare si companii alimentare care pun pe primul plan respectul fata de consumatori, prin conformarea scrupuloasa la toate normele legale in vigoare, incepand cu cele privind siguranta si calitatea alimentelor.

 

"Responsabilitatea primordiala a producatorilor trebuie dublata de controlul obiectiv al autoritatilor si, de aceea, sustinem permanent efortul acestora de detecta contravenientii si de a-i pedepsi exemplar, curatind piata de cei pentru care banii castigati prin dispretul legii constituie norma curenta", se mai arata in comunicat.

 

O cantitate de 30 de tone a fost oprita, in urma cu o saptamana, la vama, la intrarea in Romania, fiind informatii ca ar contine o cantitate mai mare de mercur decat cea maxima admisa pentru consum, "tocmai pentru ca era pescuit din ape in care pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare.

 

Politia Constanta preciza ca gruparea, formata din sute de persoane (romani, francezi, italieni si maghiari) ar fi creat un adevarat mecanism pentru procurarea ilegala a pestelui, din afara tarii, pentru transportul acestuia si, ulterior, pentru comercializarea lui in Romania. Ea nu functiona dupa un sistem piramidal ci, dimpotriva, actiona pe mai multe paliere, la nivelul carora erau constituite grupuri distincte, in functie de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfa / comercializare etc.), a informat IPJ Constanta.

 

"Produsele piscicole erau obtinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei si Frantei, unde pescuitul era interzis, pestele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultata in urma braconajului piscicol era depozitata si transportata fara a avea autorizatie sanitar-veterinara, asa cum impune legislatia europeana si romana in domeniu. Aducerea in Romania a pestelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii gruparii efectuand achizitii intracomunitare, prin intermediul unor societati romanesti cu obiect de activitate in domeniul comercializarii produselor piscicole, special infiintate pentru a servi activitatii infractionale", afirmau anchetatorii.



Poti fi interesat si de