Romalimenta: Plafonarea adaosului la produsele procesate in Romania este o masura nejustificata si pagubitoare

Romalimenta: Plafonarea adaosului la produsele procesate in Romania este o masura nejustificata si pagubitoare


O eventuala extindere a plafonarii adaosului comercial pentru toate produsele este o masura nejustificata si extrem de pagubitoare si nu exista niciun argument viabil care sa o fundamenteze, considera Federatia Romalimenta.

"Asa cum am aratat in repetate randuri, interventia statului in piata este, uneori, un rau necesar, cu conditia ca ea sa aiba un caracter exceptional si limitat in timp si ca arie, ceea ce nu este cazul acum: ce s-a dorit pentru 3 luni a ajuns deja la un an si jumatate, iar de la 14 produse ajungem la toate, si fara niciun termen! Consideram, si o spunem din nou, ca masura este nejustificata si extrem de pagubitoare, nu exista niciun argument viabil care sa o fundamenteze, astfel incat cerem reintrarea in normalul economiei de piata - cel mai bun mecanism cunoscut pana in prezent de reglare a productiei, stocurilor, preturilor, de rasplatire a eficientei si corectitudinii, in beneficiul atat al producatorilor, cat si al consumatorilor", se arata intr-un comunicat al Federatiei.

 

In context, organizatia precizeaza ca a inteles necesitatea masurii in vara anului trecut, justificata de calmarea inflatiei alimentare si atenuarea efectelor ei asupra populatiei. Potrivit sursei citate, statul trebuie sa regleze tensiuni existente in piata la un moment dat, insa astfel de masuri trebuie aplicate pe termen limitat.

 

"Federatia Romalimenta a inteles imperativul verii 2023 - calmarea inflatiei alimentare si atenuarea efectelor ei asupra populatiei, participand activ la finisarea mecanismelor instituite prin OUG 67 si abtinandu-se de la orice comentarii contestatare, indiferent de canalul de comunicare. Suntem constienti ca exista situatii exceptionale cand, in extremis, se impune ca statul sa regleze intelept tensiuni extreme din piata si, ca atare, am inteles cu totii ca, timp de 3 luni, putem suporta decent constrangerile OUG 67. Intre timp, insa, am asistat la prelungirea si extinderea masurilor, iar acum se vorbeste apasat despre generalizarea si, practic, eternizarea plafonarii, incat ne intrebam daca in Constitutie mai e scris ca avem economie libera de piata?", se precizeaza in comunicatul Federatiei.

 

Mai mult, Federatia patronala din industria alimentara subliniaza ca o astfel nu a fost aplicata de niciun stat UE, desi toate s-au confruntat cu cresteri de preturi in acest sector.

 

"Daca, totusi, plafonarea adaosurilor comerciale este o masura buna, care nu dauneaza nimanui si face bine tuturor, ne intrebam: De ce niciun alt stat UE nu a aplicat-o, desi toate au trecut prin inflatia alimentara? De ce nu o aplica statul in propriile companii, cele energetice, de exemplu? De ce nu o facem universala, si in chimie, constructii, banci, servicii etc? In concluzie, cerem reintrarea pe traseul normal al economiei de piata, pentru ca, desi intr-un mediu confuz si tensionat, nu suntem in stare de razboi si, de altfel, nici macar Ucraina nu se gandeste la asemenea interventii!", se mai arata in finalul comunicatului.

 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca toate produsele procesate in Romania vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanta in acest sens urmand sa fie lansat in dezbatere in perioada urmatoare, iar ulterior aprobat in Guvern.

 

"In prezent, mai avem o discutie cu retailerii si cu procesatorii si probabil in perioada urmatoare va fi lansat proiectul in dezbatere publica si ulterior va fi aprobat in Guvern. Nu pot sa va dau un termen exact pentru ca trebuie sa stea in transparenta. Sunt anumite proceduri legale, trebuie sa luam aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe aceasta ordonanta. Trebuie sa treaca pe la toate ministerele: Ministerul de Finante, Ministerul Economiei, Ministerul Justitiei. Nu pot sa va spun ca in data de... Vorbim despre zeci de mii de produse intr-adevar, despre toate produsele procesate in Romania", a raspuns ministrul Agriculturii, dupa ce a fost intrebat cand va intra in vigoare ordonanta privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele romanesti.

 

Barbu a precizat ca proiectul de ordonanta este finalizat in proportie de 90%, in prezent fiind nevoie ca retailerii si procesatorii sa mai faca o evaluare pe anumite produse.



Poti fi interesat si de