Romalimenta: Introducerea de suprataxe in industria alimentara este ilogica

Romalimenta: Introducerea de suprataxe in industria alimentara este ilogica


Introducerea de suprataxe in industria alimentara, la nici patru ani de la mult-asteptata reducere a TVA la alimente, este ilogica si va afecta serios puterea de cumparare a populatiei, in special a acelor categorii sociale cu venituri medii si mici, considera Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara - Romalimenta.

"La nici patru ani de la mult-asteptata reducere a TVA la alimente, introducerea de supra-taxe in industria alimentara este ilogica si va afecta serios puterea de cumparare a populatiei, in special a acelor categorii sociale cu venituri medii si mici. Suprataxarea va avea un impact negativ asupra agriculturii si industriei alimentare romanesti si va duce la scaderi considerabile ale impozitelor si contributiilor producatorilor afectati la bugetul de stat, ca si ale celor din sectoarele cu care acestia au relatii economice (furnizori, distribuitori etc.), precum si la diminuarea productiei si implicit reducerea numarului de locuri de munca", se arata intr-un comunicat al Romalimenta.

 

Totodata, organizatia mentioneaza ca o taxa suplimentara impune costuri administrative aditionale, atat pentru guvern, cat si pentru mediul de afaceri.

 

Potrivit patronatului de profil, suprataxarea unor alimente este in detrimentul populatiei si are efecte economice si sociale negative.

 

"Orice masura menita sa afecteze accesul la alimente, care nu este fundamentata stiintific, este discriminatorie prin definitie. Introducerea unei taxe pentru anumite categorii de alimente nu are ca efect imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, stimularea unei alimentatii echilibrate ca urmare a acestei masuri fiind total ineficienta, asa cum s-a demonstrat in tarile care au aplicat taxe similare. Impunerea unei taxe pe alimente este incorecta pentru ca ea penalizeaza pe toata lumea, indiferent de stilul de viata si obiceiurile de consum alimentar. In contextul programului guvernamental actual, impunerea de noi taxe este total inoportuna, aceasta masura avand un impact negativ asupra cresterii economice planificate", subliniaza sursa citata.

 

Astfel, Romalimenta aminteste ca existenta unor taxe similare in cateva state ale lumii nu este in sine o proba ca acest mecanism functioneaza, de multe ori impactul negativ fiind trecut sub tacere.

 

"Fara exceptie, guvernele in cauza au motivat suprataxarea exclusiv pe nobile ratiuni ale protectiei sanatatii consumatorilor (carora statul crede ca trebuie sa le dicteze ce sa manance), cu atat mai mult cu cat fondurile colectate sunt destinate sistemului medical. La fel si acum. In realitate, nobletea guvernamentala ascundea stangaci lacomia si incompetenta unei administratii lipsita de viziune, incapabila de a gestiona un buget si de a propune politici publice care sa rezolve cauzele si nu simptomele. Speram ca nu si acum", se mai arata in comunicat.

 

In context, Romalimenta arata ca pentru promovarea unui stil de viata sanatos este eficienta informarea corecta a consumatorilor, inclusiv prin programe educationale, nu taxarea suplimentara a unor alimente.

 

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul va lua in discutie o Ordonanta de Urgenta cu o serie de masuri fiscal-bugetare, una dintre acestea vizand introducerea unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar.

 

Astfel, la propunerea Ministerului Sanatatii se are in vedere introducerea sub forma de acciza nearmonizata a unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar de cel putin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.

 

Acciza nearmonizata va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml si de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame/100 ml si va fi datorata de producatori, de importatori sau de cei ce vor achizitiona intracomunitar.



Poti fi interesat si de