Robert Suhina, Lidl Romania: „Romanii si-au pastrat apetitul pentru carne”
Miercuri, 26 Februarie 2025

Miercuri, 26 Februarie 2025
Cum arata bilantul Lidl pentru 2024 si care sunt planurile de expansiune?
Anul nostru financiar se incheie la finalul lunii februarie, astfel ca este prematur sa oferim un bilant financiar complet. Totusi, putem spune ca 2024 a fost un an in care ne-am indeplinit obiectivele si am obtinut rezultate solide. Am continuat sa investim in parteneriate cu producatorii locali si am extins gama de produse autohtone. Totodata, am derulat investitii importante pentru expansiunea retelei noastre. In 2024, am inaugurat 12 magazine noi si am incheiat anul cu un total de 365 de unitati la nivel national.
In ceea ce priveste planurile de viitor, ne mentinem strategia de expansiune, avand in vedere zonele cu potential ridicat pentru dezvoltarea comertului modern. De la inceputul anului si pana in prezent, am deschis deja 8 magazine. Ne propunem sa inauguram 200 de magazine noi pana in 2030, adaptand dimensiunea unitatilor noastre in functie de specificul fiecarei locatii. Astfel, clientii Lidl vor vedea atat magazine de dimensiuni mari, cu suprafete cuprinse intre 1.400 si 1.700 mp, cat si formate mai compacte, de pana la 1.100 mp. Insa, indiferent de dimensiune, clientii vor gasi aceeasi oferta diversificata, cu produse de cea mai buna calitate la cel mai bun pret.
Cum a aratat dinamica vanzarilor de carne si produse din carne, anul trecut? (cantitati si valori)
Evolutia vanzarilor s-a mentinut in conformitate cu planurile noastre, iar sortimentele de carne disponibile in magazinele Lidl au continuat sa fie bine primite de consumatori. In mod constant, oferta noastra include carne de porc si vita, precum si carne de pasare – pui, curcan, rata –, toate disponibile in diverse forme si taieturi. Totodata, acceleram dinamica vanzarilor si cu produse sezoniere, precum carne de iepure, carne de miel la Paste sau jumatati de porc si pulpe de porc de 12 kg in preajma sarbatorilor de iarna. Romanii si-au pastrat apetitul pentru carne, ajutati si de produsele la cel mai bun raport calitate – pret pe care le oferim. In plus, cota de piata a Lidl Romania, dar si a categoriilor de carne, sunt pe un trend crescator inca de cand am intrat pe piata locala.
Care este nivelul importurilor de carne si ce pondere au produsele si preparatele romanesti in magazinele Lidl?
Pentru Lidl, dezvoltarea sortimentului de produse romanesti ramane o prioritate. Continuam sa extindem parteneriatele cu producatorii locali si sa crestem numarul de articole realizate in colaborare cu furnizori romani. In categoria carnii proaspete, un numar semnificativ de produse Lidl provin din ferme si abatoare romanesti, in special articolele din carne de pui, unde ponderea produselor de origine Romania este aproape de 100%. Si pentru carnea de porc si preparatele din carne de porc, colaboram cu producatori locali acolo unde este posibil. Spre exemplu, in gama marca proprie Camara Noastra, am adus recent carne de porc parlit dupa metoda romaneasca. In plus, in prezent, derulam un proiect dedicat produselor din carne de porc colectata din gospodarii taranesti, sprijinind astfel productia locala.
Daca vorbim de importuri in general, politica Lidl este sa achizitioneze produse direct, pe cat posibil, fara intermediari sau distribuitori locali, ceea ce face ca ponderea produselor importate sa fie mai mare comparativ cu alti jucatori din piata. Aceasta abordare este determinata si de modelul nostru de business, bazat pe saptamani tematice, care presupune aducerea unor produse specifice fiecarei culturi culinare direct din tarile respective. In plus, aprovizionarea unui numar mare de magazine, la nivel national, implica si diversificarea surselor de aprovizionare.
Cu cati producatori locali colaborati in prezent pe segmentul de marca privata?
In prezent, colaboram cu peste 465 de furnizori din Romania, dintre care mai mult de 125 sunt parteneri de mai bine de un deceniu. Construim parteneriate durabile atat cu producatori mari, capabili sa sustina livrarea unor volume ridicate pe tot parcursul anului, cat si cu furnizori mai mici, care pot livra doar in anumite regiuni ale tarii sau care furnizeaza produse disponibile in regim in and out. Ne dorim sa extindem in permanenta colaborarea cu producatorii locali, nu doar pentru a imbogati portofoliul de produse romanesti din sortimentul Lidl, ci si pentru a facilita exportul acestora catre magazinele Lidl din alte tari europene. In 2023, valoarea exporturilor produselor furnizorilor romani catre reteaua Lidl din Europa a fost de 26 de milioane de euro, iar produsele autohtone au ajuns pe rafturile magazinelor din 14 tari, inclusiv Germania, Polonia si Ungaria.
Ce schimbari ati observat in ultimul an la nivel de comportament de consum, cand vorbim de carne si produse din carne?
Carnea si preparatele din carne raman in continuare produse des intalnite in cosurile de cumparaturi ale consumatorilor. Atat evolutia puterii de cumparare, cat si impactul ofertelor atractive din retail modeleaza dinamic comportamentul de consum cand vorbim de carne si produse din carne. Totodata, ne bucuram sa observam ca, in ceea ce priveste carnea proaspata, tot mai multi clienti inteleg avantajele produselor ambalate in atmosfera protectoare.
Tendintele sunt confirmate si de ultimele date publicate de Institutului National de Statistica. In Romania, consumul mediu anual de carne si produse din carne a crescut constant, de la 59,9 kg in 2010, la 75,8 kg in 2023. Pe categorii, carnea de porc ramane alegerea dominanta, cu un consum in crestere de la 33,3 kg in 2010 la 38,4 kg in 2023, indicand o preferinta in obiceiurile de consum. Carnea de vita, in schimb, se mentine in jurul valorii de 5 kg pe an, ceea ce sugereaza ca preferinta pentru acest tip de carne nu a cunoscut schimbari majore. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la carnea de pasare, care a crescut de la 18,2 kg in 2010 la 29 kg in 2023, fiind considerata o optiune mai accesibila. Aceste tendinte de consum se reflecta si in dinamica achizitiilor din magazinele noastre si ne confirma ca alegerile consumatorilor sunt influentate atat de factori economici, cat si de perceptia asupra beneficiilor fiecarui tip de carne.
Cat de importanta este digitalizarea in segmentul de retail?
Digitalizarea este un element-cheie intr-un sector dinamic cum este retailul, oferind oportunitati de a intelege mai bine nevoile clientilor, de a personaliza ofertele si de a optimiza procesele operationale. De aceea, pentru Lidl Romania, integrarea solutiilor digitale reprezinta o directie strategica pe termen lung, avand un impact direct asupra experientei de cumparaturi. Printre initiativele dezvoltate in acest sens se numara aplicatia de loializare Lidl Plus, care le ofera clientilor acces la promotii si reduceri exclusive prin scanarea cardului digital, precum si casele self check-out, care aduc mai multa rapiditate si confort la cumparaturi.
In egala masura, digitalizarea joaca un rol important si in eficientizarea proceselor noastre interne, contribuind la o mai buna gestionare a stocurilor si la optimizarea fluxului de aprovizionare. Prin platformele digitale Lidl, furnizorii isi pot inregistra si programa livrarile mai usor, ceea ce asigura un lant logistic mai eficient. In cele din urma, tehnologia nu este doar automatizare, ci si sprijinirea echipei noastre de peste 13.000 de angajati, oferindu-le mai mult timp pentru activitati cu valoare adaugata si pentru dezvoltarea profesionala. La baza tuturor acestor transformari raman oamenii, iar progresul digital vine in sprijinul lor.
Care credeti ca vor fi trendurile in piata de retail?
In 2025, credem ca produsele marca proprie vor fi in continuare in tendinte. Acestea ofera calitate comparabila cu marcile consacrate, dar la preturi mai accesibile. Citeam la finalul anului trecut in presa ceva ce noi stim deja din magazinele noastre: potrivit unui studiu recent al GfK, romanii se indreapta tot mai mult catre discounteri, 87% dintre gospodarii alegand sa isi faca achizitiile in astfel de magazine, cu o frecventa de cumparare in crestere. Acest model de consum confirma rolul esential al marcilor proprii in retail, acestea permitand atat controlul mai eficient al costurilor, cat si adaptarea la cerintele specifice ale pietei locale.
Cum arata lista de prioritati pentru anul acesta si catre ce directii merge bugetul de investitii?
Si in 2025, ramanem fideli directiei noastre strategice: consolidarea relatiilor cu partenerii nostri locali si extinderea prezentei produselor autohtone la raft.
Vom continua sa investim in dezvoltarea retelei Lidl Romania, identificand acele zone cu potential ridicat pentru comertul modern. In paralel cu acest obiectiv, ne concentram pe imbunatatirea experientei de cumparaturi pentru clientii nostri.
Totodata, oamenii sunt fundamentul succesului nostru, motiv pentru care vom continua sa ne concentram pe dezvoltarea si consolidarea echipei. In 2025, vom investi in formarea angajatilor, in extinderea pachetului de beneficii si crearea unui mediu de lucru care sa sprijine performanta, bunastarea si atragerea de noi colegi in echipa Lidl.
De unde credeti ca vor veni cele mai mari presiuni in 2025 si pe ce strategie mizati pentru a le gestiona?
Anticipam doua provocari majore care vor influenta piata de retail in anul 2025. Pe de o parte, situatia geopolitica, inclusiv conflictul de la granite, va continua sa puna presiune asupra lanturilor de aprovizionare. Pe de alta parte, schimbarile fiscale si politice din Romania vor genera un climat de incertitudine la nivelul pietei si o prudenta mai mare, atat din partea mediului de afaceri, dar si a consumatorilor romani.
In fata acestor provocari, strategia noastra ramane clara: avem un model de business bazat pe accesibilitate si eficienta, oferind clientilor o experienta de cumparaturi simpla. Astfel ca, vom continua sa oferim produse la cel mai bun raport calitate-pret, consolidand astfel increderea consumatorilor si loialitatea acestora.
Interviu publicat în editia 99 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Prin programul de franciza, Auchan incurajeaza antreprenoriatul romanesc, oferind partenerilor sa...
Conform cercetarii, pe fondul continuarii presiunii inflationiste si al adancirii incertitudinii ...
Camara este locul in care, indiferent de generatie, descoperim gusturi si amintiri comune, cu tra...