Risipa alimentara in UE: Aproape 59 milioane de tone de alimente ajung la gunoi

Risipa alimentara in UE: Aproape 59 milioane de tone de alimente ajung la gunoi


Uniunea Europeana a generat 58,8 milioane de tone de deseuri alimentare in 2021, respectiv 131 kg/locuitor, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In randul tuturor grupurilor economice, 54% din totalul deseurilor alimentare (70 kg/locuitor) au fost generate de gospodarii, 46% au fost generate in lanturile de aprovizionare cu alimente: 21% in urma fabricarii produselor alimentare si a bauturilor (28 kg), 9% de restaurante si serviciile alimentare (12 kg), 9% in urma productiei primare (11 kg) si 7% pe segmentul de retail (9 kg).

 

Reducerea risipei alimentare este o provocare atat in UE cat si pe plan global. Tema din acest an a Zilei internationale de constientizare a risipei alimentare (ONU) a fost "Reducerea pierderilor si a risipei de alimente: Luarea de masuri pentru a transforma sistemele alimentare" ("Reducing food loss and waste: Taking Action to Transform Food Systems").



Poti fi interesat si de