Rezultatele controalelor ANSVSA de dinaintea Pastelui
Joi, 28 Aprilie 2016
Joi, 28 Aprilie 2016
In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel national, a realizat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetatenilor un comert civilizat, cu alimente sigure.
Din centralizarea datelor, furnizate de catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, rezulta ca au fost verificate, in intervalul 14 - 24 aprilie, un numar 4.571 de unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.
Controalele oficiale au fost efectuate in: unitati de depozitare a produselor de origine animala autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, piete agro-alimentare, targuri, unitati de tip hipermarket/supermarket, unitati de comercializare ale produselor alimentare de origine animala si nonanimala, precum si in unitati de alimentatie publica.
Neregulile identificate in timpul controalelor au fost sanctionate prin aplicarea unui numar de 439 de amenzi, in valoare totala de 1.062.360 de lei, acordarea de 299 de avertismente, precum si emiterea a 22 de Ordonante de suspendare a activitatii si 29 Ordonante de interzicere a activitatii.
Todata, au fost retrase de la comercializare 146.452 bucati de oua, 95.333 kg de produse alimentare de origine animala (carcasa miel, peste, produse din peste, carne, produse din carne, lapte si produse lactate) si 849 kg produse alimentare de origine nonanimala (legume, condimente, faina si paste fainoase, produse zaharoase, bauturi racoritoare), care erau improprii pentru consumul uman.
Dintre deficientele identificate si sanctionate, mentionam:
depozitarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
comercializarea produselor alimentare fara respectarea conditiilor de igiena, sau in spatii neinregistrate sanitar veterinar;
nerespectarea programului de autocontrol;
manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;
produse expuse la comercializare cu termen de valabilitate depasit;
nerespectarea legislatiei in vigoare privind ambalarea si etichetarea produselor;
lipsa documentelor care sa ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neinregistrate sanitar veterinar;
personal fara echipament de protectie.
Pana la aceasta data, au fost sacrificati 66.777 de miei, atat in locuri amenajate temporar, cat si in unitatile de abatorizare autorizate sanitar veterinar, in care se asigura supravegherea sanitara veterinara. O parte dintre aceste actiuni au fost realizate impreuna cu reprezentanti ai IGPR.
ANSVSA continua supravegherea operatorilor din industria alimentara in perioada urmatoare, prin actiuni de inspectie si control si prin asigurarea serviciului de permanenta de catre personalul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...