Revendicarile fermierilor care au protestat la Satu Mare au fost transmise Prefecturii

Revendicarile fermierilor care au protestat la Satu Mare au fost transmise Prefecturii


Fermierii care au organizat luni un protest in municipiul Satu Mare au depus un memoriu la Institutia Prefectului, care urmeaza sa fie inaintat Ministerului Agriculturii.

Institutia Prefectului precizeaza, pe Facebook, ca la finalul protestului (sursa foto: presasm.ro), reprezentantul fermierilor, presedintele Uniunii de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP, Daniel Frei, a fost primit de catre prefectul Radu Roca directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Niculae Dumuta si comisarul-sef adjunct in cadrul Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest, Valentin Breban.

 

"Presedintele Daniel Frei i-a inmanat prefectului Radu Roca un memoriu in care sunt mentionate revendicarile fermierilor. Prefectul Radu Roca a luat act de solicitarile reprezentantilor Uniunii de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP si i-a asigurat ca in cursul zilei de marti, 29. 11.2022 va trimite din partea Institutiei Prefectului judetul Satu Mare o adresa catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu toate solicitarile fermierilor", precizeaza sursa citata.

 

Circa 70 de fermieri au protestat, in municipiul Satu Mare, nemultumiti de modul in care se acorda subventiile, de cresterea preturilor si de faptul ca pe rafturile magazinelor sunt produse neconforme.

 

Protestatarii s-au adunat cu zeci de utilaje in curtea unei cooperative, dupa care s-au deplasat in coloana pe centura municipiului Satu Mare si sa se opreasca in parcarea unui centru comercial international.

 

Principalul organizator, Daniel Frei, presedintele unei asociatii de crestere a vacilor, a declarat ca, fara sprijinul statului, jumatate din ferme se vor inchide.

 

"Nu am crezut ca vom reusi sa ne strangem in numar atat de mare, dar vad ca motivele acestui protest au fost destul de clare si v-au motivat sa iesim in strada impreuna. Acesta este un protest de avertisment. Principalul obiectiv al nostru este ca sa golim rafturile de produsele care sunt neconforme, in principal produsele din uleiuri vegetale hidrogenate. Printre altele, majoritatea suntem din zootehnie, daca Romania vrea sa ramana fara zootehnie asa trebuie sa continue mai departe. Noi, fara sprijinul statului, in jumatate de an inchidem minimum 50% din ferme. Ne-au promis 73 de euro pe cap de vaca, vad ca o lalaie de la o saptamana la alta, nu se mai povesteste nimic. Saptamana trecuta, vineri, trebuia sa avem din nou intalnire la minister, nu ne-au mai invitat, nu se mai zice nimic de aceasta subventie. La seceta noi care suntem in zootehnie am fost exclusi, pe partea de pasune si faneata", a spus Daniel Frei.

 

El a explicat ca banii pe care ar urma sa ii primeasca de la guvern vor ajunge nici pentru hrana animalelor.

 

"Ok, o sa ne dea acei 1.000 - 1.500 de lei promisi. Cu acestia noi o sa ne platim facturile, dar mai departe ce dam de mancare la vaca, din ce hranim? Avem ceva bani pusi deoparte, dar astia nu sunt suficienti. Acum daca mergem sa cumparam fan sau orice tip de furaj pentru animale sunt niste preturi foarte mari. Saptamana trecuta am cumparat balotul de fan de slaba calitate cu 250 de lei. Asta inseamna ca mie imi ajunge doar pentru tineret si vacile gestante undeva la 5-6 pe zi, inseamna undeva la 1.500 de lei pe zi numai pe partea asta. La vaca de lapte inca nu i-am dat de mancare. In conditiile astea noi putem pune lacatul in vreme ce ei pe rafturi vand tot felul de mizerii", a mai spus Daniel Frei.

 



Poti fi interesat si de