Retailerii garanteaza ieftinirea alimentelor si transparenta

Retailerii garanteaza ieftinirea alimentelor si transparenta


Retailerii garanteaza ieftinirea alimentelor de la 1 iunie, transparenta si afisarea atat a pretului vechi, cat si a celui nou dupa reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, in timp ce inghetarea preturilor a fost decisa doar de un singur lant de magazine, insa este analizata de alte doua, care ar putea sa ia o decizie similara in perioada urmatoare.

magazin bunRetailerii garanteaza ieftinirea alimentelor de la 1 iunie, transparenta si afisarea atat a pretului vechi, cat si a celui nou dupa reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, in timp ce inghetarea preturilor a fost decisa doar de un singur lant de magazine, insa este analizata de alte doua, care ar putea sa ia o decizie similara in perioada urmatoare.

"Concluzia acestei intalniri este ca avem garantii din partea tuturor ca reducerea TVA de la 24 la 9% la produsele alimentare se va regasi in pretul final, adica se vor ieftini alimentele. M-am bucurat ca majoritatea celor prezenti la discutii s-a angajat sa afiseze de la 1 iunie doua preturi: pretul vechi si pretul nou, pentru a arata cum au scazut preturile. De asemenea, m-am bucurat ca un lant de magazine a anuntat inghetarea preturilor si alte 2-3 lanturi au anuntat ca vor studia si este posibil sa ia o decizie similara, astfel incat sa putem vedea foarte clar diferenta de la 1 iunie 2015", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la finalul discutiilor cu retailerii si reprezentatii institutiilor implicate in monitorizarea preturilor produselor alimentare.

Acesta a precizat ca data de referinta pentru inghetarea preturilor este benevola din partea fiecarui lant de magazine.

"Inghetarea preturilor nu este o impunere, este benevola din partea fiecarui magazin, dar este important ca avem garantia ca nu se vor ingheta preturile ridicate, ci preturile care au fost in perioada trecuta din 2015, fie din aceeasi perioada a anului trecut", a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii va prezenta miercuri in Guvern primul raport cu ceea ce s-a intamplat pana acum legat de evolutia preturilor si de modul in care se va proceda in perioada urmatoare, iar ulterior, saptamanal, va exista un astfel de raport, dar actualizat cu noi date. In raport vor exista si exemple pozitive gasite in piata, dar si cele mai putin bune.

"Miercuri vom prezenta un raport care are cateva capitole. In primul rand, vom prezenta atributiile fiecarei institutii implicate in acest proces si cum si-au planificat actiunile in perioada imediat urmatoare. Un alt capitol va fi o analiza a evolutiei preturilor, pana la data de 10 aprilie cand exista in mod oficial date la INS comparativ cu perioada precedenta si cu perioada similara a anului trecut. Un al treilea capitol va fi acela destinat exemplelor pozitive si negative in acest proces de transparenta sau daca exista practici incorecte in piata. Este posibil ca in fiecare saptamana sa venim cu un raport astfel incat sa evidentiem fluctuatiile de pret, dar sa scoatem in evidenta cu nume si prenume practicile incorecte ale celor care vor sa profite de aceasta masura benefica pentru cetateni. (...) Activitatea de baza va fi pe cei de la statistica si de la Consiliul Concurentei, dar in egala masura la ANPC, ANSVSA si MFP", a explicat seful MADR.

Nu in ultimul rand, ministrul i-a asigurat pe consumatori ca fiecare sesizare legata de preturi va fi analizata, indiferent pe ce canal va fi transmisa (facebook, mail etc. - n. r.), si se va veni cu un raspuns din partea retailerilor.

La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a apreciat ca partenerii de dialog au inteles mesajul transmis de Guvern prin decizia de reducere a taxelor si considera ca de la 1 iunie aceasta masura se va reflecta in buzunarul consumatorilor prin ieftinirea alimentelor.

"Consider ca partenerii de dialog au inteles ca este necesar ca aceste masuri sa se reflecte la nivelul populatiei si mai ales pentru a da Guvernului argumente sa ia alte masuri de relaxare fiscala. Aceasta reducere de 9% pentru care exista un impact semnificativ pe buget, de 5,5 miliarde de lei pe an, se va regasi in economie. Imi doresc ca de la 1 iunie aceste masuri sa se regaseasca la raft", a spus Teodorovici.

In opinia acestuia, o alta masura cu impact in economie este si reducerea TVA la apa, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali, dar acest demers este inca in analiza la Finante.

In timpul discutiilor cu retailerii, Teodorovici a mentionat ca ideea potrivit careia Guvernul, prin Codul Fiscal, incearca sa introduca taxe noi sau sa le majoreze pe cele existente este falsa.



Poti fi interesat si de