Retailerii francezi reduc preturile la alimente pentru a ajuta populatia sa faca fata inflatiei

Retailerii francezi reduc preturile la alimente pentru a ajuta populatia sa faca fata inflatiei


Retailerii francezi au fost de acord sa ofere cel mai mic pret posibil la produsele alimentare de baza, pentru a ajuta gospodariile sa faca fata inflatiei accelerate, a anuntat ministrul Finantelor, Bruno Le Maire, transmite Bloomberg.

Marjele de profit ale lanturilor de supermarketuri vor suferi un impact de cateva sute de milioane de euro prin oferirea de produse la preturi reduse cu prilejul unui "trimestru anti-inflatie", pana in luna iunie, a spus Bruno Le Maire. Produsele care vor beneficia de reducere vor fi alese in mod liber de distribuitori si vor putea varia de la o regiune la alta insa vor putea fi identificate gratie unui logo care include tricolorul si sloganul "trimestru anti-inflatie".

 

"Acesta este un acord puternic care va fi vizibil si ii va proteja pe cetatenii nostri. Lupta cu inflatia este treaba tuturor", a spus Le Maire la o conferinta de presa.

 

Directorul general de la Carrefour SA, Alexandre Bompard, unul din directorii de lanturi de supermarketuri care a participat luni la conferinta de presa organizata de Bruno Le Maire, le-a spus jurnalistilor ca reducerile de preturi vor fi decise de fiecare lant in parte si vor viza in principal produsele de tip marca proprie, pentru care exista cea mai mare marja de manevra.

 

"Masurile adoptate de diferiti retaileri sunt, prin natura lor, diferite pentru ca exista principiul libertatii pentru ca retailerii sa poata sa ofere cele mai eficiente promotii pentru clientii lor", a spus Alexandre Bompard.

 

In tara vecina Spania, in pofida reducerii cotei de TVA la o serie de produse alimentate in luna ianuarie, premierul Pedro Sanchez este presat sa faca mai mult in contextul in care inflatia la alimente a trecut de 15%. Unul din partidele mai mici din coalitia guvernamentala condusa de Pedro Sanchez a cerut saptamana trecuta plafonarea pretului alimentelor si o reducere de 14% la 20 de produse de baza.

 

In schimb, Bruno Le Maire a respins luni varianta reducerii cotei de TVA in Franta, o masura care in opinia sa ar fi mult prea costisitoare pentru finantele publice si ineficienta in diminuarea preturilor. Atunci cand initiativa anti-inflatie va expira, Guvernul francez va cere retailerilor sa renegocieze preturile cu angrosisti pentru a tine cont de recentele scaderi ale indicelui preturilor de consum.Poti fi interesat si de