Restrictii la granita cu Ungaria din cauza gripei aviare

Restrictii la granita cu Ungaria din cauza gripei aviare


Autoritatile sanitare veterinare din Arad au impus o zona de restrictii pe o raza de 10 kilometri la granita cu Ungaria, care include patru localitati aradene, dupa ce în tara vecina, la doar cativa kilometri de frontiera romana, a fost confirmata gripa aviara.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Rosu, a declarat ca focarul de gripa aviara se afla în Batania, oras ungar aflat la sase kilometri de frontiera cu judetul Arad.

 

'Am demarat aceeasi procedura care ar fi aplicata si în cazul în care focarul ar fi în judetul Arad, deoarece trebuie sa se instituie acea zona de restrictie de 10 kilometri în jurul focarului, zona care devine una de control si impune aplicarea masurilor prevazute de regulamentele comunitare. Prima masura a fost sa informam Prefectura, membrii comitetelor locale de combatere a bolilor, primariile celor patru localitati cuprinse în raza de 10 kilometri, respectiv Turnu, Pereg, Varasu Mic si Variasu Mare', a spus Rosu.

 

El a precizat ca medicii veterinari aradeni s-au deplasat deja la doua ferme de pasari aflate în proximitatea zonei de restrictie pentru a verifica conditiile de biosecuritate.

 

'În zona de restrictie de 10 kilometri nu avem ferme, dar sunt doua în proximitate. Am convocat medicii veterinari oficiali si pe cei de libera practica pentru verificarea inclusiv a gospodariilor în care se afla pasari, pentru a fi examinate clinic si pentru a ne asigura ca nu avem boala în judet', a spus seful DSVSA.

 

El cere populatiei sa tina pasarile din gospodarii închise, pentru a nu intra în contact cu pasarile salbatice, care ar putea aduce virusul în zona.

 

În judetul Arad se estimeaza ca exista aproximativ 310.000 de pasari, dintre care 80.000 sunt în sase ferme avicole, iar 230.000 în gospodariile populatiei.Poti fi interesat si de