Republica Moldova are dreptul de a exporta carne de pasare si oua in UE

Republica Moldova are dreptul de a exporta carne de pasare si oua in UE


Republica Moldova a obtinut dreptul sa exporte in Uniunea Europeana carne procesata de pasare si oua de consum.

Recent, au fost publicate modificarile la Regulamentele de punere in aplicare (UE) 2021/404 si (UE) 2021/405 ale Comisiei din 24 martie 2021, prin care Moldova obtine acest drept, transmite agentia de presa IPN.

 

„Decizia Comisiei Europene este una foarte importanta si va contribui la realizarea unui obiectiv national prioritar – diversificarea pietelor de desfacere pentru producatorii avicoli din Republica Moldova. In acelasi timp, decizia Comisiei Europene demonstreaza ca sistemul national de control oficial, implementat de Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor, este recunoscut de Uniunea Europeana”, precizeaza Guvernul intr-un comunicat de presa, citat de IPN.

 

Procesul de obtinere a dreptului de export in UE a produselor respective din Republica Moldova a fost unul complex si de durata, fiind precedat de un schimb amplu de informatii si consultari tehnice. Au fost si misiuni de audit atat in regim online, cat si cu prezenta fizica a expertilor europeni pe teritoriul Republicii Moldova, care au examinat conformitatea sistemului national intr-un mod tridimensional, inclusiv capacitatile ANSA la nivel central, teritorial si gradul de conformitate al agentilor economici la cerintele UE.

 

In prezent, in Republica Moldova activeaza 43 de unitati de crestere a pasarilor si circa 227 de mii de gospodarii individuale de crestere a pasarilor, in care sunt crescute, in total, un numar de circa sase milioane de pasari.

 

De asemenea, in Republica Moldova functioneaza 24 de abatoare pentru sacrificarea pasarilor, care furnizeaza anual in jur de 45 de mii de tone de carne de pasare, precum si 12 centre de colectare a oualor, in care sunt inregistrate anual cca 253 de milioane de oua.Poti fi interesat si de