Reprezentantii CLITRAVI, ingrijorati de cresterea pretului carnii de porc

Reprezentantii CLITRAVI, ingrijorati de cresterea pretului carnii de porc


Majorarile de pret ale carnii de porc starnesc ingrijorare in randul producatorilor si procesatorilor din Europa si nu numai. Analizand situatia, se pare ca tendinta aceasta va avea impact si asupra altor sectoare ale industriei carnii.

Federatia Europeana a Industriei Carnii CLITRAVI, din care face parte si Asociatia Romana a Carnii, solicita autoritatilor identificarea acelor instrumentele legale menite sa gestioneze eficient aceasta criza. Redam in continuare integral comunicatul CLITRAVI:

 

Industria europeana a procesatorilor de carne, unita sub CLITRAVI, ar dori, inca o data, sa isi exprime ingrijorarea pentru cresterea accentuata a preturilor carnii de porc, cea mai importanta materie prima pentru industria de procesare a carnii din Europa.

 

Costul materiei prime pentru industria de procesare reprezinta de obicei aproximativ 50% si, in unele cazuri, 75% din costul total de productie.

 

Preturile carnii de porc din Europa par sa creasca constant inca din primele luni ale anului, aratand imediat o tendinta pe care producatorii de carne au recunoscut-o drept „non-temporara”. Situatia s-a inrautatit in timpul verii, cand preturile la carnea de porc din Europa au atins noi recorduri.

 

Consideram ca aceasta situatie va avea impact si asupra altor sectoare din industria carnii.

 

Solicitam autoritatilor nationale si europene sa caute toate instrumentele legale pentru a face fata acestei situatii specifice, care este de asteptat sa ramana cu noi cel putin in urmatorii 2 ani.

 

CLITRAVI reprezinta aproximativ 13.000 de companii care impreuna produc aproximativ 13,5 milioane de tone de produse din carne.

 

Industria europeana de prelucrare a carnii reprezinta aproximativ 350.000 de angajati si reprezinta o cifra de afaceri de 80 de miliarde de euro.

 

CLITRAVI reprezinta 28 de asociatii de prelucrare a carnii, dintre care 25 se afla in state membre UE, iar celelalte 3 au statut de observator.Poti fi interesat si de