Reprezentantii Asociatiei Mangalita spun ca aceasta rasa traditionala de porc va reveni in perioada urmatoare
Marti, 21 Octombrie 2014
Marti, 21 Octombrie 2014
Inginerul silvic Rancz Sandor si-a propus sa revigoreze activitatea Asociatiei producatorilor de porci Mangalita din Romania, pe care a preluat-o anul trecut, si sa revitalizeze aceasta rasa traditionala, aproape disparuta in ultima jumatate de secol.
Rancz Sandor are o ferma de porci de Mangalita in localitatea Mereni din judetul Covasna, de care se ocupa de aproape cinci ani. A inceput cu cateva exemplare, iar acum are peste 200 de porci pe care ii creste in turme pe o suprafata de aproape trei hectare.
Rancz Sandor a declarat, pentru Agerpres, ca 'porcul-somon' sau 'maslinul cu patru picioare', cum i se mai spune porcului Mangalita, este cautat de cunoscatori pentru carnea gustoasa si grasimea saraca in colesterol, dar bogata in acizi grasi Omega 3, iar rasa va reveni in atentia producatorilor deoarece oamenii incep sa acorde o atentie tot mai mare alimentatiei sanatoase. El a precizat ca in restaurantele de lux o friptura de Mangalita costa de trei si chiar patru ori mai mult decat o portie de carne de porc obisnuit.
'Porcul de Mangalita este crescut in libertate sau semi libertate, iar ca sa ajunga la greutate optima pentru taiere trebuie sa creasca cel putin un an si jumatate, are nevoie de mult mai mult timp decat un porc normal (...) Este un porc cu grasime multa, foarte multa, dar cu un mare continut de Omega 3. Din cauza acizilor grasi nesaturati untura nu se intareste ca la ceilalti porci, tot timpul parca ar fi ulei, curge (...) Ca sa intelegeti mai bine, la Mangalita carnea reprezinta doar 20-30% din carcasa, in rest e numai grasime. Deci, poate contine peste 70% grasime. Bunicii mei aveau slanina de cinci degete, asta era slanina de Mangalita, foarte gustoasa si foarte buna. Carnea e si mai gustoasa, dar e foarte putina, de aceea e si scumpa (...) Cert e ca toata lumea buna cunoaste Mangalita', a declarat inginerul Rancz Sandor.
Potrivit acestuia, Mangalita a pierdut teren in ultimii zeci de ani ca urmare a aparitiei fermelor de porci de carne, dar e convins ca tot mai multi crescatori de animale se vor orienta spre aceasta rasa de porci.
'Deocamdata nu sunt asa de multe ferme de Mangalita in tara noastra (...), dar Guvernul Romaniei a inceput de anul trecut sa acorde o subventie pe scroafe, prin minimis, si eu cred ca crescatorii de Mangalita o sa se inmulteasca de acum inainte. Pana acum cresterea s-a facut mai mult din hobby. Noi am fost printre putinii care au inceput sa comercializeze aceasta carne, am inceput sa intram pe piata, dar nu putem vinde cantitate mare (...) Ca sa ajunga la 200 de kilograme unui porc de Mangalita ii trebuie timp sa creasca (...) In strainatate Mangalita se vinde bine, dar in Romania piata nu e asa de buna pentru ca oamenii nu prea cunosc aceasta specie (...) Mangalita a fost neglijata, au ramas destul de putine exemplare (...), dar eu cred si sper ca in viitor oamenii sa se uite mai mult la sanatate, sa se uite mai bine la ce consuma si atunci o sa se plateasca si animalele astea care se cresc mai greu, dar care produc o carne de calitate si un gust cum nu gasesti la nici un alt porc', a mai spus Rancz Sandor.
Inginerul covasnean a mentionat ca Mangalita este una dintre cele mai vechi rase de porci din Europa, obtinuta prin incrucisarea porcilor autohtoni cu mistreti, motiv pentru care are o blana deasa, o constitutie robusta si este foarte rezistent la temperaturi scazute. Acizii grasi Omega 3 se regasesc in special in uleiul de masline si in carnea de peste, iar de aici Mangalita si-a atras renumele de 'porcul somon' si 'maslinul cu patru picioare'.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...