Relansarea consumului de peste


Proiectul de promovare si relansare a consumului de peste in Romania, este un proiect finantat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului Romaniei si Uniunii Europene si intreprins de Doripesco in perioada 2013 2015. Acesta a debutat cu cele doua mari targuri de profil ale toamnei: Carnexpo (23 26 octombrie 2013) si Indagra (30 octombrie 03 noiembrie). Scopul acestui proiect este de a promova consumul de peste si de a scoate in evidenta importanta consumului de peste, facandu-i pe oameni sa constientizeze importanta introducerii pestelui in alimentatia saptamanala, prin scoaterea in evidentaa proprietatilor nutritive ale acestuia. Pentru o alimentatie responsabila, pestele este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din cosul de cumparaturi, datorita elementelor nutritive pe care le contine.

promovarepesteProiectul de promovare si relansare a consumului de peste in Romania, este un proiect finantat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului Romaniei si Uniunii Europene si intreprins de Doripesco in perioada 2013 2015. Acesta a debutat cu cele doua mari targuri de profil ale toamnei: Carnexpo (23 26 octombrie 2013) si Indagra (30 octombrie 03 noiembrie). Scopul acestui proiect este de a promova consumul de peste si de a scoate in evidenta importanta consumului de peste, facandu-i pe oameni sa constientizeze importanta introducerii pestelui in alimentatia saptamanala, prin scoaterea in evidentaa proprietatilor nutritive ale acestuia. Pentru o alimentatie responsabila, pestele este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din cosul de cumparaturi, datorita elementelor nutritive pe care le contine.


Carnea de peste este bogata in proteine, lipide, vitamine si minerale, astfel putand sa inlocuiasca orice alt tip de carne. In plus, aceasta este usor digerabila, deoarece nu contine tesut colagenfibros. Carnea de peste este o parte importanta dintr-o nutritie echilibrata, fiind o principa la furnizoare de grasimi esentiale omega-3, cu rol in dezvoltarea si mentinerea performantei intelectuale, precum si inp rotectia sistemului cardiac. Pestele este considerat a fi si un aliment care imbunatateste functiile creierului. Un experiment a demonstrat faptul ca oamenii care mananca o singura masa de peste pe saptamana si reducdeclinul intelectual specific inaintarii invarsta cu circa 10 - 13%. Carnea de peste este si un aliment de baza in meniulcopiilor aflati in crestere. Incepand cu varsta de un an si cel putin pana la 3 ani de viata, copiii ar trebui sa manance peste de 2-3 ori pe saptamana, astfel incat sa li se dezvolte la parametri optimi, memoria si randamentul intelectual.

In acelasi timp, trebuie tras un semnal de alarma cu privire la scaderea consumului de peste in Romania, fata de restul tarilor din Uniunea Europeana (consumul anual de peste in Romania este de 10 ori mai mic decat cel din tarile Uniunii Europene, in conditiile in care se cifreaza la numai 4,5 kilograme/ locuitor. Cei mai mari consumatori de peste si produse din peste sunt Portugalia si Spania, care consuma 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.)

In cadrul celor doua targuri am fost placut impresionati de reactiile vizitatorilor, care se bucurau sa primeasca materiale de unde pot invata despre beneficiile consumului de peste, sau se pot inspira in vederea realizarii de noi retete pescaresti, dedicate meselor in familie. Foarte multi dintre vizitatori ne-au confirmat ca au aflat multe informatii utile privind consumul de peste, dar din pacate, pretul pestelui este principalul motiv care ii impiedica sa-l consume frecvent. Campania de constientizare a beneficiilor consumului de peste a avut un feedback pozitiv si cu siguranta schimbarea comportamentului de consum spre o alimentatie responsabila se poate face doar prin comunicarea continua si sustinuta. (Ruxandra Coc Responsabil proiect Relansarea consumului de peste in Romania, proiect finantat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului Romaniei si Uniunii Europene).



Poti fi interesat si de