Referendum in Elvetia pentru interzicerea cresterii intensive a animalelor
Vineri, 23 Septembrie 2022
Vineri, 23 Septembrie 2022
Organizatiile pentru apararea animalelor, care sunt la originea initiativei, vor ca demnitatea animalelor din crescatorii, precum vite, pasari sau porci, sa fie inscrisa in Constitutie. Practic, aceasta propunere, care a primit mai mult decat cele 100.000 de semnaturi necesare pentru a organiza un referendum in conformitate cu faimosul sistem de democratie directa din Elvetia, ar eradica cresterea animalelor in regim industrial.
"Cresterea intensiva este un sistem de productie care neglijeaza nevoile fundamentale ale animalelor", acuza organizatia pentru protectia animalelor Sentience, care este la originea initiativei.
Organizatia mentioneaza "suferintele la care sunt supuse animalele in fermele industriale" precum si studiile stiintifice conform carora "cresterea animalelor in regim industrial este dezastruoasa pentru mediu si daunatoare sanatatii umane".
Daca va fi acceptata, initiativa, sustinuta de partidele de stanga, Greenpeace si alte organizatii de mediu, va impune cerinte minime mai stricte in materie de gazduire a animalelor, ingrijire, acces la exterior si practici de sacrificare. De asemenea, va fi redus in mod considerabil numarul maxim de animale din tarcuri.
Guvernul si Parlamentul se opun insa initiativei, insistand asupra faptului ca Elvetia are deja legii stricte privind bunastarea animalelor. Initiativa "merge mult prea departe", a spus ministrul Sanatatii, Alain Berset, in luna iunie, afirmand ca de peste un sfert de secol Guvernul promoveaza "cresterea respectuoasa a animalelor".
In conformitate cu legislatia in vigoare, fermele din Elvetia nu pot creste mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de gaini ouatoare sau 300 de vitei, ceea ce exclude practic marile ferme industriale existente in alte tari.
"Nu exista crestere industriala a animalelor in Elvetia", a insistat Marcel Dettling, un fermier si parlamentar al partidului de dreapta UDC. Mentionand faptul ca in tara vecina Germania exista ferme care au un numar de animale de pana la 100 de ori mai mare decat in Elvetia, Marcel Dettling a declarat pentru Swissinfo.ch ca initiativa ar conduce la cresteri semnificative de preturi.
Insa pentru Philipp Ryf, responsabil pentru aceasta campanie la ONG-ul Sentience, atunci cand ai 27.000 de gaini inghesuite intr-un spatiu inchis si doar 12% dintre animalele de ferma ies afara, "noi credem ca asta inseamna crestere in regim industrial". Philipp Ryf a recunoscut ca Elvetia are performante mai bune decat alte tari dar a adaugat ca se poate si mai bine.
Guvernul federal a avertizat ca daca initiativa va trece, preturile vor creste si de asemenea va exista un impact asupra relatiilor cu partenerii comerciali. Asta deoarece cerintele se vor aplica si importurilor de animale si produse animale, ceea ce, potrivit Guvernului, ar obliga Elvetia sa isi incalce obligatiile asumate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului si sa renegocieze acordurile comerciale.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...