Recomandari privind producerea si comercializarea produselor alimentare
Marti, 02 Decembrie 2014
Marti, 02 Decembrie 2014
In aceasta perioada a anului cand la nivel de localitati se organizeaza manifestari traditionale, precum si cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, in judetul Sibiu, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si nonanimala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica.
In scopul prevenirii aparitiei unor situatii nedorite atragem atentia crescatorilor de animale, operatorilor din domeniul alimentar si nu in ultimul rand consumatorilor ca au urmatoarele obligatii:
* Sa respecte permanent normele de igiena si de functionare a unitatilor, care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse de origine animala si nonanimala, precum si in unitatile de alimentatie publica (restaurante si pensiuni agroturistice) care organizeaza mese festive.
* Sa respecte conditiilor de depozitare si a temperaturilor optime de pastrare a materiilor prime, si a produselor finite, pentru a se evita un potential risc de contaminare a alimentelor.
* Sa certifice cu documente si marca de sanatate (cand este cazul), conditiile de trasabilitate si calitate pentru carne, lapte, oua, peste si alte materii prime si produse alimentare finite.
* Sa respecte operatiunile de ambalare si regulile de etichetare a produselor alimentare, destinate comercializarii.
* Sa asigure conditiile de transport a produselor alimentare cu respectarea normelor de igiena si de temperatura in mijloacele de transport.
* Populatia sa se aprovizioneze cu produse alimentare, numai din unitati si spatii autorizate sanitar veterinar, evitand comertul 'stradal'.
* Consumatorii sa verifice cu atentie instructiunile de pe etichetele produselor alimentare, privind informatiile despre componente, a modului de pastrarea, preparare corecta si valabilitatea lor.
* Carnea proaspata destinata valorificarii in unitatile autorizate sanitar veterinar, trebuie sa provina numai din abatoare autorizate sanitar- veterinar, unde este asigurata asistenta de specialitate permanenta.
* Carnea trebuie sa fie insotita de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unitatii de origine, care atesta salubritatea si calitatea acesteia.
* Sa nu se cumpere carne pe care nu este aplicata marca de sanatate a unitatii de sacrificare sau cu marca de identificare a unitatii de transare. Marca de sanatate atesta ca produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar oficial.
* Porcii proveniti din exploatatii nonprofesionale (gospodarii individuale) pot fi taiati in mod traditional, in gospodaria proprietarului, sub supraveghere sanitara veterinara si cu respectarea normelor privind protectia animalelor in timpul sacrificarii, prin solicitarea medicului veterinar pentru efectuarea asomarii animalului inainte de injunghiere.
* Carnea provenita de la porcii crescuti in gospodariile individuale poate fi utilizata numai pentru consum familial, in exploatatia de origine, dupa efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic, la sediul circumscriptiilor sanitare veterinare care functioneaza in municipiile, orasele si comunele judetului Sibiu, fiind interzisa comercializarea acesteia, inclusiv in unitatile autorizate sanitar veterinar.
* Alte produse alimentare din lapte, peste, sau produse traditionale (cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc) se pot comercializa in spatii amenajate si autorizate, sub controlul personalului de specialitate.
* Comercializarea animalelor din exploatatiile de la gospodariile populatiei, (cabaline, bovine, ovine, porcine) se poate face doar in targuri de animale, sau abatoare autorizate / inregistrate la D.S.V.S.A. Sibiu, conform legislatiei sanitar-veterinare in vigoare.
* Animalele vor fi insotite de urmatoarele documente:
- Pasaportul (in cazul speciei bovine si cabaline)
- Cartea de exploatatie
- Formularul de miscare
- Certificat sanitar veterinar
Producatorii individuali care doresc sa-si valorifice productia primara sau produse obtinute prin prelucrarea acesteia, trebuie sa posede documentul de inregistrare sanitara veterinara eliberat de D.S.V.S.A Sibiu, actul de identitate, copia certificatului de producator vizat de asociatia profesionala si/sau de catre medicul veterinar zonal, carnet de sanatate vizat de medicul uman si fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar din localitate.
In aceasta perioada, este asigurat serviciul permanent de asistenta de specialitate, la sediul D.S.V.S.A Sibiu si la unitatile sanitare veterinare din teritoriu, totodata se efectueaza, actiuni de control pe intreg traseul parcurs de produsele alimentare, de la producator pana la consumatorul final, pentru ca piata de desfacere sa fie asigurata cu alimente de calitate si salubre.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...