Recomandari pentru protejarea animalelor in perioadele caniculare

Recomandari pentru protejarea animalelor in perioadele caniculare


Crescatorii de animale trebuie sa respecte masurile specifice protejarii animalelor in perioadele caniculare, atrage atentia Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi ridicate.

ANSVSA aminteste ca fermierii si ceilalti proprietari de animale trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte: asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a razelor solare si asigurarea unor cantitati suficiente de apa si de furaje (corespunzatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ).

 

De asemenea, fermierii si ceilalti proprietari de animale trebuie sa aiba in vedere verificarea bunei functionari a echipamentelor de adapare, de furajare si a sistemelor de ventilatie, precum si verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva, in principal a sistemelor de ventilatie si a generatoarelor de energie electrica.

 

Totodata, in caz de canicula, animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara nu vor fi exploatate in intervalul orar 12:00 - 18:00, daca temperatura la umbra depaseste 25 grade C, iar la orice modificare suspecta a starii de sanatate a animalelor, precum si la aparitia unor modificari comportamentale a acestora, detinatorul are obligatia ca, pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate al animalelor din localitatea respectiva.

 

Potrivit ANSVSA, in cazul in care animalele sunt tinute afara, trebuie sa se asigure existenta de umbrare si de jgheaburi cu apa potabila, iar daca sursele de apa sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrata manual, in mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

 

ANSVSA transmite administratiilor locale pe teritoriul carora exista animale in transhumanta sa cunoasca situatia reala si sa informeze detinatorii de animale despre fenomenele prognozate. De asemenea, consiliile locale si fermierii trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere si sa asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, in cazuri exceptionale.

 

Referitor la animalele de companie, Autoritatea informeaza proprietarii ca, in cazul in care animalele de companie sunt tinute afara, este important sa se asigure o sursa de apa potabila, precum si adapost corespunzator impotriva razelor solare. O atentie deosebita trebuie acordata transportului animalelor de companie, astfel incat acestea sa nu fie tinute in vehicule, expuse in mod direct si pe o perioada indelungata la radiatii ultraviolete si la temperaturi ridicate.

 

De asemenea, caii si poneii tinuti afara in timpul zilei trebuie sa aiba acces la adapost umbrit si la surse de apa si hrana.

 

Referitor la transportatorii de animale, ANSVSA aminteste ca acestia sunt obligati prin lege sa nu transporte animalele intr-un mod care le-ar putea provoca rani sau suferinte inutile, iar transporturile trebuie realizate pe timpul noptii sau in primele ore ale diminetii, astfel incat sa fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei.

 

Totodata, inainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea conditiilor de microclimat existente in mijlocul de transport, daca sunt adecvate si asigurate pe intreaga durata a transportului, iar inainte ca animalele sa fie incarcate in mijlocul de transport trebuie verificate traseul si alte aspecte legate de calatorie, astfel incat, dupa incarcarea acestora, plecarea sa se faca in cel mai scurt timp.

 

Potrivit ANSVSA, la temperaturi crescute, densitatea de incarcare a animalelor in mijlocul de transport va fi redusa cu 10-20% din capacitatea maxima de incarcare autorizata, in functie de specie, talie, varsta si stare fiziologica, iar in cazul in care calatoria nu incepe in cel mai scurt timp de la imbarcare, soferii trebuie sa aiba planuri de urgenta pentru a ingriji animalele, in functie de necesitati.

 

Potrivit sursei citate, pentru calatorii de peste 8 ore, sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile sa mentina temperatura de confort termic in compartimentul animalelor pe toata durata transportului, astfel incat in orice moment al calatoriei temperatura sa fie cuprinsa intre 5 si 30 grade, iar apa trebuie sa fie asigurata permanent.

 

In ceea ce priveste hidratarea animalelor, ANSVA atrage atentia ca, in cazul in care exista doar o sursa limitata de apa potabila, trebuie avut in vedere necesarul zilnic de apa al unui animal, in functie de specie, talie, rasa si stare fiziologica, astfel: vaci de lapte - intre 38-52 litri/zi, bovine - 38 litri/zi, cabaline - intre 20-45 litri/zi, porcine - intre 4-11.5 litri/zi, ovine - 6 litri/zi, pasari de curte - 0,5 litri/zi.

 

Aceste cifre variaza in functie de varsta animalului, starea fiziologica, temperatura mediului ambiant si umiditate. Toti detinatorii de animale au obligatia legala de a lua toate masurile necesare, astfel incat sa asigure standardele privitoare la bunastarea animalelor detinute.Poti fi interesat si de