Recomandari ANPC inainte de Craciun: Atentie sporita la achizitiile de carne si produse din carne

Recomandari ANPC inainte de Craciun: Atentie sporita la achizitiile de carne si produse din carne


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) face o serie de recomandari, utile in luna decembrie, moment de varf comercial, la achizitia carnii si a produselor din carne.

Sfaturi ANPC:

Acordati o atentie deosebita caracteristicilor organoleptice ale produselor si solicitati vanzatorului, cand cumparati carne si preparate din carne, sa va arate produsele, pentru aprecierea, de la distanta, a aspectului si mirosului acestora;

Solicitati vanzatorului, in cazul in care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, sa va arate eticheta preparatului din carne, pentru a analiza compozitia si, mai ales, incadrarea acestuia in data durabilitatii minimale;

Refuzati produsele care prezinta culoare şi miros modificate, suprafete oxidate si, implicit, aspect de vechi;

Refuzati preparatele din carne care prezinta aspect de “produs congelat supus decongelarii”, produs ale carui proprietaţi, prezinta cu certitudine, modificari fata de cele ale unuia pentru care s-au respectat conditiile de depozitare impuse de producatori;

Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;

Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;

La cumpararea produselor alimentare şi, implicit, a produselor din carne, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;

Nu cumparati produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare si nu va poate elibara bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur, care poate sa va afecteze sanatatea.

 

”Consumatorii trebuie sa acorde o atentie sporita atunci cand achizitioneaza produse din carne, atat pentru a se asigura de calitatea acestora, cat si pentru a preveni eventuale riscuri pentru sanatate. Este esential sa verificati cu atentie eticheta, sa observati aspectul si mirosul produselor si sa refuzati orice preparat care ridica suspiciuni privind prospetimea sau conformitatea. De asemenea, va incurajam sa cumparati exclusiv din locatii autorizate si sa solicitati bonul fiscal, un document esential in cazul in care doriti sa reclamati un produs neconform. Siguranta alimentara este o responsabilitate comuna, iar informarea corecta este primul pas in protejarea sanatatii dumneavoastra”, a declarat Sebastian Hotca, presedintele interimar al ANPC.

 



Poti fi interesat si de