Recomandari ANPC de 1 Mai: Refuzati produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea

Recomandari ANPC de 1 Mai: Refuzati produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea


Refuzati produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea si care nu au inscrisa, pe eticheta, data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita, transmite directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, avand in vedere ca in aceasta perioada din an romanii sarbatoresc ziua de 1 Mai cu mici si bere.

"La cumpararea produselor din carne tocata acordati o atentie deosebita aspectului produsului, urmariti modul de etichetare, nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum si a ingredientelor alergene. Refuzati produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare si care nu au inscrisa, pe eticheta, data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita!", a scris Paul Anghel, intr-o postare pe Facebook.

 

Acesta recomanda consumatorilor sa nu cumpere produse din carne tocata din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala, riscand astfel sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea.

 

In ceea ce priveste berea, directorul general al ANPC recomanda verificarea starii ambalajelor (integritate, etanseitate), limpiditatea lichidului si data durabilitatii minimale.

 

"In cazul in care petreceti ziua de 1 Mai in zone de agrement, e bine sa fiti atenti la cateva aspecte: trebuie urmarit, in cazul produselor alimentare, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatate si anume: existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate", a subliniat directorul general al ANPC pe reteaua de socializare.

 

De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor din locuri specializate in acest sens, consumatorii trebuie sa se asigure ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta. Nu in ultimul rand, consumatorii trebuie sa acorde atentie pretului afisat si sa verifice concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa.

 

"Si un ultim sfat, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doreste sa reclame calitatea/siguranta unui produs", atentioneaza reprezentantul ANPC.

 

In urma actiunilor de supraveghere si control desfasurate de comisarii ANPC in anii trecuti, in astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse si proceduri nesigure care puneau in pericol viata si sanatatea consumatorilor precum: materii prime cu data limita de consum depasita (carnati, carne de mici, bauturi racoritoare); materii prime fara elemente de identificare (carne de mici, mustar, Ketchup); comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prajire; nerespectarea conditiilor de pastrare si depozitare a produselor; prezenta la comercializare a unor produse cu modificari organoleptice (maioneza, sosuri pentru salate, rosii, ceapa, cartofi, castraveti); utilizarea unor gratare neigenizate corespunzator si a unor ustensile pentru bucatarie degradate (clesti pentru gratar, cutite) etc.

 

De asemenea, au mai existat si deficiente de informare a consumatorilor legate de ingredientele cu potential alergen, faptul ca preparatele provin din produse decongelate sau lipsa afisarii datei limita de consum, a mai scris Paul Anghel, in postarea sa de pe pagina sa de socializare.



Poti fi interesat si de