Rechinul si calcanul din Marea Neagra, afectati de braconaj
Luni, 19 Iunie 2017
Luni, 19 Iunie 2017
Directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare Marina "Grigore Antipa", dr. Simion Nicolaev, a declarat ca actualele stocuri de calcan si rechin ar asigura sustenabilitatea populatiilor daca braconajul ar fi eradicat complet in Marea Neagra.
Afirmatiile au fost facute in cadrul reuniunii anuale a Grupului de Lucru al Comisiei Generale pentru Pescarie de la Marea Mediterana si Marea Neagra (GFCM), ca actualele stocuri de calcan si rechin ar asigura sustenabilitatea populatiilor daca braconajul ar fi eradicat complet in Marea Neagra.
La eveniment au fost evidentiate situatia actuala si principalele coordonate ale evolutiei, pe termen scurt si mediu, a stocurilor de peste din cadrul speciilor periclitate, in aceasta categorie aflandu-se calcanul si rechinul, precum si masurile asupra carora se poate ajunge la un consens pentru limitarea braconajului, considerat principalul factor cauzator al declinului acestor specii.
In interventia sa, Miguel Bernal, ofiter pentru pescarie la Comisia Generala pentru Pescarie de la Marea Mediterana si Marea Neagra, a afirmat ca in privinta calcanului, considerata specie emblematica pentru Marea Neagra nu este o situatie buna a stocurilor de peste. "Situatia stocurilor actuale de calcan nu este buna, daca ne referim, comparativ, la datele de acum 20-30 de ani. Am remarcat insa si situatii pozitive in apele teritoriale ale Romaniei si Ucrainei unde evaluarea anuala a stocurilor de peste indica faptul ca acestea se pot reface, daca este diminuat pescuitul ilegal" - a afirmat Bernal.
"Trebuie adoptata o foaie de parcurs pentru stoparea pescuitului ilegal, adica a capturilor ne raportate sau neinregistrate. trebuie inteles ca singura specie de peste ce poate fi exploatata durabil, la Marea Neagra, este sprotul. Rechinul este aproape de disparitie iar in privinta calcanului, pentru a se ajunge la o rata de exploatare durabila trebuie redusa mortalitatea prin pescuit de patru ori, asta insemnand numarul de nave si numarul de capturi. Cota anuala de pescuit, oficiala, a calcanului, repartizata de tarile riverane la Marea neagra este cam de 600 de tone, iar pescuitul ilegal de de patru ori mai mare decat volumul capturilor permise. Pescuitul de calcan nu pate fi interzis complet pentru o perioada de timp pentru ca sunt comunitati de pescari care care traiesc din aceasta activitate. Singura solutie este sa adoptam scenarii prin care sa rezolvam reabilitarea speciilor periclitate, dar cu costuri acceptabile. Propunerile pe care le-am formulat au in vedere o clara trasabilitate si monitorizarea activitatii pescadoarelor iesite la pescuit, marcaje de identificare pentru fiecare setca utilizata la capturarea pestelui, listarea navelor utilizate la pescuit, declararea oficiala si inregistrarea porturilor de descarcare a pestelui si licente speciale pentru navele de pescuit. Daca pescuitul ilegal (braconajul) ar fi eradicat complet actualele stocuri de peste ar putea asigura sustenabilitatea speciilor periclitate" - a declarat Simion Nicolaev.
Acesta a mai afirmat ca datele stiintifice arata ca in prezent, stocul de calcan din apele teritoriale romanesti este evaluat la aproximativ 2.000 de tone, in usor declin fata de anul anterior, in vreme ce cota aprobata pentru capturare este de 43 de tone, iar cel de rechin este apreciat la circa 5. 000 de tone.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...