Reactia autoritatilor de la Bucuresti dupa deblocarea comertului cu porci vii in UE
Vineri, 16 Septembrie 2016
Vineri, 16 Septembrie 2016
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat la Boldesti Scaeni, ca, dupa 70 de ani, Romania va putea sa exporte porci vii, spunand ca acesta este un eveniment remarcabil.
Dupa multi ani de lupta, am reusit, in sfarsit, sa scoatem Romania din Anexa 2 de la directiva europeana care nu permitea punerea pe piata europeana a porcilor vii. Practic, dupa 70 de ani, in sfarsit, Romania poate sa exporte porci vii (...), deci ar fi un eveniment intr-adevar remarcabil, a spus Irimescu, in cadrul unei vizite efectuate la o ferma din localitate impreuna cu ministrul Agriculturii din Arabia Saudita, Abdulrahman bin Abdulmohsen Al-Fadhli.
Irimescu a subliniat, in context, importanta accesului produselor romanesti pe pietele terte. In tot acest proces, nu neaparat este vorba despre cat poate sa exporte Romania maine, ci de oportunitatile care se deschid pentru ca, practic, s-a mai inlaturat o bariera in calea comertului. Asta este extrem de important. Chiar daca teoretic Romania nu este interesata neaparat de o anumita tara, foarte important este sa se deschida oportunitatile si pentru a exporta in tarile terte pentru ca intotdeauna tarile terte judeca dupa regimul pe care il avem pe piata europeana. (...) Dupa 15 zile, cand intra in vigoare decizia adoptata, in mod sigur se vor putea pune pe piata europeana sau piete terte porcinele vii din Romania, a adaugat ministrul Agriculturii.
Si ANSVSA a marcat momentul istoric pentru zootehnia romaneasca printr-un comunicat de presa, in care puncta ca porcii vii si produsele provenite de la acestia pot circula pentru prima oara de la aderarea tarii noastre in spatiul Uniunii Europene.
Restrictiile au fost impuse Romaniei inca din perioada de pre-aderare, iar eforturile factorilor de decizie din administratia romaneasca au fost canalizate pentru dovedirea faptului ca, in tara noastra, virusul acestei boli nu mai circula printre suinele domestice si salbatice.
Pentru a-si recapata statutul de liber de boala, Romania a desfasurat, in fiecare an, programe de supraveghere, control si eradicare, cofinantate de Uniunea Europeana. Implementarea programelor anuale de eradicare a pestei porcine clasice, din perioada 2007 - 2015, a condus la o imbunatatire evidenta a situatiei pestei porcine clasice in Romania, situatie dovedita si de rapoartele misiunilor FVO din ultimii ani, in care se mentioneaza progresele Romaniei in implementarea respectivelor programe anuale, precizeaza ANSVSA.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...