Razboiul din Ucraina poate duce la o noua criza alimentara

Razboiul din Ucraina poate duce la o noua criza alimentara


Invazia rusa a Ucrainei si devastarea pe scara larga a tarii, precum si sanctiunile economice impuse fata de Rusia ridica spectrul unei alte crize alimentare mondiale, conform unei analize World Vision Romania.

Astfel, o tema tot mai relevanta pentru agricultura din Romania si din lume este cum sa crestem productia agricola, folosind mai putine resurse.

 

Conform sursei citate, in 2021, Rusia si Ucraina s-au clasat printre primii trei exportatori mondiali de grau, orz, porumb, seminte de floarea soarelui si ulei de floarea soarelui. Rusia a fost, de asemenea, cel mai mare exportator mondial de ingrasaminte cu azot si al doilea furnizor principal de potasiu si fosfor.

 

Analiza mai arata ca numarul persoanelor subnutrite de pe glob ar putea creste cu 8 pana la 13 milioane de oameni in 2022/2023.

 

'Conform datelor furnizate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), Ucraina si Rusia se situeaza printre primii 5 exportatori globali de cereale: orz (19%) si grau (14%) din totalul exporturilor. Si mai proeminenta este prezenta lor in sectorul de productie de seminte si ulei de floarea soarelui unde cele doua tari detin 64% din totalul pietei de export', se mentioneaza in material.

 

Astfel, peste 50 de natiuni depind de importurile de grau din Rusia si Ucraina, cea mai mare parte dintre acestea fiind tari cu un nivel ridicat de saracie sau aflate in curs de dezvoltare.

 

Dependenta de productia agricola din Rusia si Ucraina atinge cote maxime in Eritrea (100%), Turcia (85%) si Egipt (73%), precum si in majoritatea republicilor fost sovietice sau in tarile din nordul si centrul Africii.

 

Evaluarea preliminara a FAO sugereaza ca intre 20 si 30% din zonele cu cereale, porumb si seminte de floarea soarelui din Ucraina fie nu vor fi plantate, fie raman nerecoltate in timpul sezonului 2022/23.

 

'Daca adaugam sanctiunile economice si posibila interdictie de export in cazul Rusiei, acestea vor avea un impact major asupra securitatii alimentare globale. In conformitate cu un astfel de scenariu, numarul global al persoanelor subnutrite ar putea creste cu 8 pana la 13 milioane de oameni in 2022/2023, cele mai pronuntate cresteri avand loc in Asia-Pacific, urmata de Africa sub-sahariana si aproape Africa de Est si de Nord', noteaza autorii analizei.

 

Totodata, simularile FAO care evalueaza impactul privind reducerea exportului de cereale si seminte de floarea soarelui din cele doua tari arata ca preturile internationale la alimente si furaje ar putea creste cu 8 pana la 22% peste nivelurile lor record atinse in februarie 2022.

 

Astfel, productia agricola globala va fi puternic afectata de cresterea preturilor la energie, gaz si motorina precum si de turbulentele din industria de ingrasaminte legate de diminuarea productiei mondiale si dependenta de importurile din Rusia.

 

Conform World Vision Romania, Agricultura 4.0 inseamna a produce mai mult folosind mai putine resurse si intr-un mod care protejeaza mediul.

 

'Progresele obtinute in dezvoltarea inteligentei artificiale si a altor tehnologii avansate au capacitatea de a amplifica volumul productiei si randamentul fermelor la scara planetara', se mai precizeaza in material.

 

Analiza mai arata ca, in ultimii ani, termeni precum 'agricultura de precizie', 'agricultura inteligenta (smart farming)' si 'agricultura digitala' au devenit o obisnuinta in discursul specialistilor si a mass media, avansandu-se ideea celei de-a patra revolutii in agricultura, Agricultura 4.0.

 

'Cei mai multi fermieri insa nu au capacitatea sa lucreze cu sateliti sau sa inteleaga cum functioneaza un robot. Prin urmare, transferul de cunostinte si formarea de competente in noile tehnologii sunt esentiale pentru toti actorii implicati in procesele agricole si in productia de alimente, de la guvernanti pana la specialisti, fermieri, tehnicieni, profesori si elevi', mai precizeaza analiza.

 

Reprezentantii World Vision sustin ca este important sa fie pregatiti tinerii pentru agricultura 4.0, familiarizandu-i cu noile tehnologii inca din liceu (de altfel robotica si programarea sunt in curicula de liceu in multe tari). Astfel, aplicatiile super-tehnologiilor vor atrage tineri cu idei, mai bine pregatiti din punct de vedere tehnic catre agricultura.

 

'World Vision a facut deja pasi in aceasta directie, prin pregatirea unui program educational special, adresat elevilor din licee agricole, care vorbeste despre agricultura durabila si bratul tehnologic Agricultura 4.0', a declarat Crenguta Barbosu, Senior Program Manager in cadrul Fundatiei World Vision Romania.

 

World Vision Romania, in cadrul Consortiului Crestem prin Educatie Agricola, a elaborat un modul educational inovator despre agricultura durabila si Agricultura 4.0. Pachetul educational se adreseaza celor 56 de licee cu profil agricol din Romania. Proiectul 'Calatorie spre anul 2050' este in pilotare in acest moment, urmand sa fie adoptat de toate liceele cu profilul agricol.

 

World Vision Romania este o organizatie care desfasoara programe de educatie, interventie umanitara, dezvoltare si advocacy, punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

 

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International, prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 30 de ani de prezenta in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 500 de comunitati din 18 judete.

 

Crestem prin Educatie Agricola (CEA) este un program finantat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat de un consortiu de organizatii din care fac parte Fundatia World Vision Romania, Junior Achievement Romania, Fundatia Civitas pentru Societatea Civila si Centrul Roman de Politici Europene.

 

Consortiul CEA pune la aceeasi masa invatamantul agricol, noile tehnologii si mediul de business, pentru a sustine performanta profesorilor si managerilor din licee si pentru a creste reputatia educatiei agricole, atat in randul elevilor, cat si in randul partenerilor privati. Initiativele consortiului CEA se adreseaza tuturor celor 57 de licee tehnologice cu profilul agricultura din intreaga tara.



Poti fi interesat si de