Razboiul din Ucraina a impins preturile alimentelor la un nou maxim istoric

Razboiul din Ucraina a impins preturile alimentelor la un nou maxim istoric


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a urcat la un nou maxim istoric in luna martie, pe masura ce razboiul din Ucraina a provocat turbulente pe pietele pentru produse alimentare de baza precum cereale si uleiuri comestibile, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna martie 2022, acest indice a crescut pana la 159,3 puncte, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, dupa un salt semnificativ de 17,9 puncte (sau 13%) fata de nivelul inregistrat in luna februarie, cand indicatorul a atins deja cel mai ridicat nivel de la crearea sa in 1990.

 

Comparativ cu situatia din luna martie 2021, preturile mondiale la alimente calculate de FAO sunt cu 33,6% mai mari.

 

Rusia si Ucraina sunt mari exportatori mondiali de grau, porumb, orz si ulei de floarea soarelui via porturile lor de la Marea Neagra iar invazia ruseasca, care a intrat in a sasea saptamana, a oprit exporturile de produse agroalimentare ale Ucrainei.

 

Cresterea puternica a preturilor la alimente inregistrata in luna martie a fost stimulata in primul rand de avansul preturilor uleiurilor vegetale, care au inregistrat o crestere de 23,2% comparativ cu luna februarie. Potrivit FAO motivul principal are legatura cu 'cotatiile mai mari la uleiul de floarea soarelui, pentru care Ucraina este cel mai mare exportator mondial'.

 

O crestere de doua cifre s-a inregistrat si la preturilor cerealelor, care au fost mai mari cu 17,1% comparativ cu cele din luna februarie, impulsionate de un avans de 19,7% in cazul preturilor la grau si un avans de 19,1% in cazul porumbului. 'Impreuna, Federatia Rusa si Ucraina au fost responsabile pentru aproximativ 30%, respectiv 20% din exporturile mondiale de grau si porumb in ultimii trei ani', a subliniat FAO.

 

Si celelalte produse alimentare urmarite de FAO au inregistrat cresteri de preturi in luna martie, dar este vorba de cresteri mai mici, precum zaharul (6,7%), carnea (4,8%) si lactatele (2,6%).

 

Tot vineri, FAO si-a revizuit, in scadere, estimarile cu privire la productia mondiala de grau in 2022, pana la 784 milioane de tone, fata de 790 milioane de tone cat prognoza luna trecuta, in conditiile in care a luat in calcul posibilitatea ca cel putin 20% din suprafetele insamantate cu grau de iarna din Ucraina sa nu poata fi recoltate din cauza distrugerilor provocate de razboi.

 

De asemenea, FAO si-a revizuit, in scadere, estimarile privind comertul mondial cu cereale in anul agricol 2021/2022, pana la 490 milioane de tone, deoarece prognozeaza ca perturbarea exporturilor din zona Marii Negre va fi compensata doar partial de majorarea exporturilor Indiei, Uniunii Europene, Argentinei si SUA.



Poti fi interesat si de