Rasturnare de situatie: Carnea de pasare, cu peste 60% mai scumpa decat cea de porc

Rasturnare de situatie: Carnea de pasare, cu peste 60% mai scumpa decat cea de porc


Carnea de pasare, considerata timp de multi ani la rand cea mai ieftina proteina animala, a ajuns acum sa coste mai mult decat carnea de porc.

Conform Eurostat, in data de 5 ianuarie 2022, pretul la carnea de porc era de 133.21 euro/100 kg greutate carcasa, iar la carnea de pasare a ajuns la 210.76 euro/100 kg greutate carcasa. Practic, puiul a ajuns sa fie cu peste 60% mai scump decat porcul.

 

“Este o diferenta majora, daca ne gandim ca de mai bine de 20 ani, carnea de pui a fost cel mai ieftin tip de carne si cel mai consumat de catre romani. Sectorul de crestere a pasarilor acopera peste 90% din consumul de pe piata interna, performanta care se datoreaza numeroaselor investitii pe care le-au facut cei mai importanti producatori autohtoni. De cealalta parte, cererea slaba la început de an, situatia dramatica data de pesta porcina africana au îngenuncheat sectorul de suine din Romania. In momentul de fata, Romania importa peste 80% din necesarul de consum de carne de porc si mai are 2 milioane de porci dintr-un efectiv ce totaliza la un moment dat peste 14 milioane de suine. Autoritatile din Romania trebuie sa gaseasca solutii de urgenta pentru salvarea din colaps a sectorului de porc, iar cel de pasare sa nu fie destabilizat de miscarile din piata. Avem nevoie de masuri rapide si ferme pentru sustinerea fermierilor din Romania”, a declarat Eugen Capra, CEO INDUSTRIA CARNII.RO si CARNEXPO Grill.

 

eu

 

Cifrele detaliate de la Eurostat ne arata urmatoarele preturi:

Carcasa de porc – 6,65 lei/ kg

Porc in viu - 5 lei / kg

Carcasa de pui - 10 lei / kg

Pui in viu - 6 lei/ kg

 

mary

 

“La carne sunt diferente de ceva timp, problema actuala este la pretul la poarta fermei, in viu! Pasarea are pret mai mare fata de porc, nu s-a mai intamplat acest fenomen de mult timp. Dar nu pentru pretul de cost, ci din cauza pretului scazut la porc la poarta fermei si a supraproductiei de porci in UE. La porc, diferenta intre pretul de productie si cel de comercializare este mare. Astazi, fermierii care cresc porci pierd mai mult. Partea trista este ca oricum, pierd ambii producatori si de porc si de pasare. O data cu cresterea preturilor la electricitate, gaze, materii prime pentru furaje, pesta porcina africana si riscul aparitiei gripei aviare, putem vorbi de afectarea ambelor sectoare pe de-o parte si de afectarea consumatorului final, pe de alta parte”, a precizat dr. Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

 

 



Poti fi interesat si de