Raspandirea pestei porcine in Europa agraveaza supraoferta de carne
Miercuri, 12 Ianuarie 2022
Miercuri, 12 Ianuarie 2022
Marii exportatori din Germania se lupta cu pesta porcina africana de peste un an, ceea ce a determinat o serie de cumparatori importanti precum China sa interzica importurile din aceasta tara. Insa exista pericolul unei escaladari a crizei, dupa ce un caz de PPA a fost identificat saptamana trecuta la un mistret din nordul Italiei. Aceasta descoperire inseamna ca virusul se apropie de Spania si Franta, alti doi importanti furnizori europeni de carne de porc.
Uniunea Europeana se confrunta deja cu o supraoferta de carne de porc, care a trimis preturile la cele mai scazute valori din ultimii ani. Chiar daca Italia este un mic exportator, orice restrictii impuse exporturilor sale ar agrava si mai mult supraoferta Europei si ar afecta profiturile fermierilor intr-un moment in care acestia se confrunta deja cu cresterea costurilor cu nutreturile.
'Pesta porcina africana nu este doar o problema germana sau o problema poloneza sau o problema italiana. Este o problema europeana. Boala se raspandeste. Este un cosmar sa ne gandim la modul cum am putea controla miscarea animalelor salbatice', spune Miguel Angel Higuera Pascual, directorul asociatiei crescatorilor de porci din Spania, Anprogapor.
O preocupare si mai mare va aparea daca infectiile vor ajunge la tarile vecine. In urma cu cativa ani, Franta a reusit sa evite virusul, dupa ce tara vecina Belgia a raportat o focar de PPA, utilizand masuri precum ridicarea de garduri si luna trecuta a incheiat un acord cu China sa poata sa continue sa exporte carne de porc din unele regiuni chiar daca vor fi descoperire unele cazuri de PPA. Insa Italia nu are astfel de acorduri iar populatia mare de mistreti din Italia face dificila tinerea sub control a virusului, subliniaza analistul IHS Markit, Max Green.
Asociatia fermierilor italieni Coldiretti a atras atentia in repetate randuri asupra pericolelor ridicate de inmultirea populatiei de mistreti din Italia, care acum a ajuns la 2,3 milioane de exemplare. Pesta porcina africana este extrem de contagioasa si este endemica in insula Sardinia incepand din anii 1970.
Tulpina identificata in Italia este identica cu cea care circula in Europa incepand din 2017, sustine Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE). Europa de Est a fost regiunea cea mai grav lovita de pesta porcina africana in timp ce focarele descoperite vestul continentului au fost mai rare.
Pentru tarile care nu au descoperit deja pesta porcina africana, ultimele cazuri sunt 'un nou semnal de avertisment', sustine Justin Sherrard, analist la Rabobank International.
In Romania, un numar de 135 de focare de pesta porcina africana (PPA) erau active saptamana trecuta, dupa ce 88 de focare au fost stinse in intervalul 30 decembrie - 6 ianuarie, potrivit unui comunicat remis de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...